Freitag, 1. Juli 2016

Berlin: Sprej u borbi protiv kukastih krstova


Na malo neobičnu ideju došao je Ibo Omari (35) iz Berlina, u borbi protiv kukastih krstova nacrtanim na javnim mjestima.
Neke od tih krstova „pojedu“ zečevi, neki odlete sa komarcima, ili se jednostavno otkotrljaju sa čarobnom kockom“. Od kukastih krstovaa, uz pomoć lak spreja raznih boja, nastaju simpatične slike. Njegova akcija pod nazivom „Paint Black“ već je prerasla u pokret.
Ibo Omari posjeduje radnju „Legacy“ u Berlin-Schönebergu. Kod njega se okuplja berlinska Grafitti-Scena. On je sprejer od ranog djetinjstva, ali za ono što radi nikad ne kaže„ sprejati” nego crtati. A da je jedna ovakva akcija počela baš u Berlinu, nije nikakvo čudo, jer Berlin je glavni grad grafita, i procjenjuje se da ih u Barlinu ima oko 50 hiljada. Mnogi dolaze iz inostranstva, kako bi ovdje ostavili svoje tragove. Za mnoge ljude Streetart je jedna posebna vrsta umjetnosti.
Međutim, Ibo Omari ima drugi pristup ovim stvarima. On svojim crtanjem uništava kukaste kstove. On, prije svega, želi, da se na svaki nacrtani kukasti krat reaguje pod hitno. Posebno zbog toga što je broj „crtarija” desničara povećan u poslijednjim mjsecima, kako kaže Omari. Prije nego što on, ili njegovi prijatelji, urade premalovanje kukastih krstova, za razliku od ekstremnih desničara, obrate se vlasniku zgrade, kako bi dobili odobrenje za ono što rade. Mnogi su sa promjenama veoma zadovoljni.
Sprejanje kao forma političkog iskazivanja, kako se čini, slijedeći je talas u kulturi grafita.
I na kraju napomena, Ibo je sin libanskih izbjeglica, koji su u Berlin došli godinu dana prije nego što se Ibo rodio, nakon što im je u Libanu, tokom bombardovanja srušena kuća.
On je rođeni Berlinac.
(izvor:sdz)
Smaqil Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen