Samstag, 9. Juli 2016

Grom ubio 18 krava u Postalmu u Austriji



Krave sa farme u Postalmu, malom planinskom mjestu u blizini Salzburga u Austriji, bile su na pašnjaku, kad je iznenada počelo nevrijeme sa grmljavinom.  Sklonile ispod jednog velikog drveta, i kako se čini to je bilo presudno. Kod udara groma u stablo, nastaradalo je 18 krava i teladi.
Vlasnik farme Georg Buchegger pronašao ih je u travi ispod drveta.
„Nisam moga o vjerovati očima, Nekoliko puta sam išao okolo i brojao ih”.
Na njegovoj farmi ljeti boravi i do 400 grla, koje pripadaju različitim farmerima iz nizine. Tu krave provode ljetne mjesece, a u jesen se vraćaju u svoje štale.
„Stradanje krava od groma nije baš česta pojava. Od kad se bavim ovim poslom, od groma je stradalo samo dvoje telad”, kaže Georg.
Protekle subote grom je udario u 150 godina staru smreku, ispod koje su krave vrlo često tokom dana hladovale. Udar groma i električno pražnjenje, koje se tom prilikom javlja, dovelo je do prestanka rada srce životinja.
Ipak, od svih krava koje su tom prilikom bile ispod stabla, jedna krava je preživjela. I što je najinteresantnije, njeno ime od rođenje je „Glück” – Sreća.
Na pitanje, šta će biti sa mrtvim kravama, farmer je odgovorio: „Njihovo meso nije više za upotrebu. Najvjerovatnije će biti upotrebljeno za izradu pseće hrane“.
Farmeri u Austrij,i inače, osiguravaju krave od udara groma, i u sluöaju nesreće za jednu odraslu kravu dobiju 1.200 eura, a za tele 700 eura.
(izvor:bild)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen