Donnerstag, 28. Juli 2016

Najbolji posao na svijetu: Testiranje plaža






Kada je Cathrin Kuhl bila mala, imala je želju “da postane stjuardesa. Veoma joj se sviđalo ono, kad stjuardese prije početka leta objašnjavaju putnicima kako da postupaju u slučaju nesreće. Nakon toga, imala je želju postati učiteljica, a poslije televizijska zvijezda. Na kraju nije postala ništa od toga. Čak je jedno vrijeme bila i bez posla, sve dok “se nije osamostalila.
Toliko u okviru priče, koja slijedi.
Ponekad se probudi u tajlandskoj kolibi od bambusa i pita samu sebe, je li to istina? Testiranje plaža! Posao koji je slučajno dobila, skoro iz ništa, dao joj je mogućnost da zarađuje novac na plažama širom svijeta.
Pravi naziv njenog posla je “Inspektor za plaže” (Beach inspector), a radi za jednu firmu iz Berlina, koja ima zadatak da prikuplja podatke o svim plažama na svijetu. Ona je dio toga. Samostalni saradnik iz Tajlanda, iz Koh Phagana. Ranije je već bila na Koh Tao i Phayamu. A poslije? Nema pojma. Najradije bi u Kolumbiju.
Svako jutro, nakon ustajanja, sama odlučuje šta će raditi. Ako je fit, ode do obližnjeg mjesta, u kome se uvijek nešto dešava, a ako ne, onda ostane na plaži, i napravi turu čamcem pored obale, tražeći neku usamljenu plažu.
Posao? Obići plažu, napraviti nekoliko fotografija, snimiti kratki film, napisati dva kratka teksta o plaži. Naravno, po unaprijed dogovorenim kriterijima, i sve to utipkati i postaviti na web stranicu.
Kad se sve sagleda, za nekog mlađeg, ovaj posao izgleda kao posao iz snova. Ko ima želju za nečim sličnim, informacija se može pronaći, ukoliko se na internet ukuca ovo “Beach Inspector”. Glavna stvar, imati “oko” za dobru fotografiju, i naravno, znanje nekog svjetskog jezika. Ko zna, možda se nekome iznenada posreći?
(izvor:web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

PS: Toliko bih volio da ovaj prilog bude od pomoći nekome od naše mlađe raje, pa da dođe do ovakvog, ili nekog sličnog posla, širom svijeta. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen