Montag, 18. Juli 2016

Oprez, „smombiji“!






Smombi je nova riječ u svijetu mladih. Nastala je kao kombinacija između rijeći smartfon i zombi, a u stvari predstavlja osobu, koja zanesena gledanjem u svoj pametni mobitel, ne primjećuje ništa oko sebe, dovodeći u opasnost i sebe i druge, zbog mogućeg kolidiranja, kako sa prolaznicima, tako i sa automobilima.
Švedski umjetnik Jacob Sempler je zbog ove nove vrste ljudi u jednoj ulici u Stockholmu postavio novi saobraćajni znak. Potpuno s pravom, a kako pokazuje jedno istraživanje, čak osam procenata pješaka u velikim evropskim gradovima, hodajući gradom gledaju u mobitel, pa čak i tipkaju poruke, ne obraćajući pažnju na nadolazeći saobraćaj. Stručnjaci izvještavaju i o ekstremnim slučajevima. Jedna djevojčica u Stockholmu stala je na sred ulice, tipkajući na mobitel. Tek kad je jedan vozač autobusa zatrubio, postalo joj je jasno gdje se nalazi.
Dok se u Evropi tek provode istraživanja u vezi sa ovom temom, iz Seoula, iz Južne Koreje, već stižu informacije da su tamošnje gradske vlasti već krenule u postavljanje novih saobraćajnih znakova, kojim uopzoravaju vozače od nove opasnosti na ulicama, u pojedinim dijelovima grada.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen