Donnerstag, 23. Juni 2016

Stare slike pričaju: U Kelnu prije 200 godina

parobrod u luci Keln, slika iz kasnijeg perioda

kako je izgledao parobrod, crtež iz 1816.

Jedna stara razglednica prikazuje engleski parobrod «Defiance», koji je uplovio u luku na rijeci Rajni, u Kelnu, 12. juna 1816. godine. Bio je to prvi brod na parni pogon sa točkom, koji je uplovio u ovu luku. Naravno, jedna ovakva stvar izazvala je tada ogromno interesovanje radoznalih.  Tadašnji «Kölnische Zeitung» je na svojim stranicama ovu senzaciju opisao riječima:
«Oko podne na rijeci Rajni vidjeli smo jedan zadivljujući spektakl. Prilično veliki brod, bez jarbola, jedara i kormila, uplovio je u luku velikom brzinom. Brodovi koji su tu bili ukotvljeni, odjednom su postali su sakriveni pogledima velikog broja ljudi, koji su tu našli».
U opisu broda stoji da se sastoji od tri prostora, jedan naprijed i dva pozadi, a u sredini se nalazi «ložište sa gorivom», dakle, strojarnica sa kotlovnicom. Brod je došao iz Engleske, imao je 34 konjske snage, i bio je na putu od Londona u Frankfurt. Međutim, stigao je samo do Kelna, jer su vodena strujanja na Rajni bila veća nego što je očekivalo, pa je to predstavlajlo opasnost po brod. Brod se zadržao u luci, i okrenuo nazad. Inače, brod je iz Engleske poslat kao probni primjerak, da ga vide predstavnici tadašnje Pruske vlade, kako bi Englezi eventualno dobili monopol za saobraćaj parobrodova na Rajni. Prema poznatim podacima, takav zahtjev je odbijen. Međutim, dolazak ovog broda i njegova vožnja Rajnom, obilježava se kao prethodnica kasnije epohe brodskog saobraćaja ovom rijekom.
Godinu dana kasnije u Keln je došao parobrod «Caledonia», kome je za vožnju od Rotterdama do Kelna trebalo samo 48 sati. Slijedila je gradnja «DE Zeeuw» 1824. godine, u Holandiji, koji je bio sposoban da vuče brodske šlepe sa mogućnošću prevoza duplo većeg tereta. Oduševljenje izazvano tom novinom dovelo je 1825. godine do formiranja Društva za saobraćaj brodovima, koje je uspostavio i regulisalo linijski saobraćaj između Kelna i Rotterdama u Holandiji.
(izvor:express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen