Freitag, 10. Juni 2016

Elektro automobili: Povratak na Isetta ideju




Da li će Malo uskoro postati Veliko? Mikromobili bi mogli biti odgovor na gužve u velikim gradovima, smog i nedostatak parkinga. Jedan Švajcarac, Vim Ouboter i jedan Nijemac, Tüftler su u svojoj ideji već odmakli daleko.
Microlino bi uskoro trebao da riješi neke probleme koji su se pojavili kod prvih modela SUV automobila, pogotovo što se većina proizvođača odlučuje za modele većih dimanzija, koji rješavaju samo dio problema, vezan za zagađenje okoline, a ne nude rješenje problema parkiranja. Gradovi će uprkos tome ostati zaglavljeni.
Ponuđeni model je jedna proširena ideja nekadašnje BMW modela Isetta, koji je vozio čak i po našim cestama i gradovima prije dobrih 60 godina. Novi model, E-Isetta, nazvan Microlino, sa jednim punjenjem baterije dostiže na 130 kilometara razdaljine, pri čemu može razviti brzinu i do 90 km/h. Pri tome se Microlino odriče i mnogih luksuznih detalja. Umjesto klima uređaja, ima pokretni krov. Umjesto sound sistema, ima jedan blue-tooth zvučnik, za muziku sa smartfona, umjesto električnih podizača stakla, klizna stakla na prozorima, a umjesto high-tech sjedišta, jednu klupu, na kojoj se vozač i suvozač nalaze u jednoj intimnijoj blizini. Ideju o sjedenju jedno iza drugog odbacili su ko nepodobnu.
Kao i kod originala, vrata su naprijed. Dužina vozila je 2,40 metara a širina 1,60 metara.
Ovaj automobil bi se trebao na tržištu pojaviti krajem 2017. godine.
Cijena, oko 10 hiljada eura.
Ovim projektom dvojac želi pokazati da je mikromobilitet budućnost.
A uz sve to, još i sexy.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen