Freitag, 3. Juni 2016

Neobično sporenje oko jednog ostrva

Ostrvo Hans (grenlandski: Tartupaluk, danski: Hans Ø, engleski: Hans Island, francuski: Île Hans) je jedno malo ostrvo, bez stanovnika, bez vegetacije, površine oko 1,25 km². Leži oko 350 kilometara sjeverno od Grenladskog Quaanaaqa, u sredini Kennedy kanala, jednom dijelu Nares puta, koji se proteže između kanadskog ostrva Ellesmere i Sjevernog Grenlanda. Ovo je najmanje od ikupno tri ostrva, koje se nalazi na Kennedy kanalu, druga dva su: ostrvo Franklin i ostrvo Crozier.
naslovna
Ostrvo je dobilo ime 1871. godine u vrijeme polarne ekspedicije Charlesa Francisa Halla prema učesniku ekspedicije Hansu Hendriku, koji je učestvovao u pet ekspedicija između 1853. i 1883. godine.
Suverenitet ostrva već je dugo vremena diskutabilna. Zahtjev za suverenitet postavljaju Danska, koja ostrvo Grenland predstavlja u vanjskoj politici, i Kanada. Sa kanadskog stanovišta ostrvo pripada regionu Qikiqtaaluk, a sa danskog stanovišta pripada distriktu Qaanaaq.
Kada je 1973. godine dogovarana granica na moru između Danska i Kanade, ovo ostrvo je izuzeto i njegova sudbina je ostavljena za neko buduće pregovaranje. Službeno između tačaka 122 i 123 na karti, ne postoji granica između ove dvije zemlje. Na ostrvo  su 2005. godine svoje zastave postavile su i Danska i Kanada. Sudbina ostrva nije riješena ni na pregovorima 2012. godine.
I ono što je najinteresantnije za nas, koji smo daleko od ovog ostrva, kako to rade negdje u svijetu, i šta se dešava sa ostrvom danas: Ostrvo periodično obilaze vojske obe zemlje. Naravno, ne istovremeno. Prilikom obilaska ostrva skinu tuđu zastavu i postave svoju. A ispod zastave ostave bocu danske rakije, ili kanadskog viskija. I tako svaki put.
Bez sukoba, naravno.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen