Sonntag, 5. Juni 2016

Mostarska raja u svijetu: Vedran V Pašalić slikar ekspresionist








Vincit qui se Vincit – Onaj koji osvoji sebe, osvaja, riječi su slikara ekspresioniste Vedrana V Pašalića, rođenog u Mostaru. Vihor rata ga je kao dječaka, sa roditeljima, odveo u Salt Lake City u SAD, gdje je kasnije na Univerzitetu u Utahu završio likovnu akademiju. Kroz studij je iskazao svoj slikarski talenat i unutrašnju snagu, koju sa lakoćom prenosi u svoja djela.
Vedran V Pašalić je slikar snage, silne moći i energije. Njegove slike osvajaju i okružuju svojom energijom. Sva ta energije prisutna je u znakovima prisutnim na njegovim slikama i djelima. Prezentujući formu svijeta isključivo u formi subjektivne perspektive, njegove figure se radikalno izobličuju u svrhu stvaranja emocionalnih efekata, kroz koje evocira raspoloženje i ideje. Njegove slike prezentiraju živuću snagu, koja iz svoje forme unutar slike izlazi vani.
Kao slikar ekspresionist, dok slika, nikad ne gleda neki subjekat ispred sebe, radije gleda kako se slika ispred njega razvija sama od sebe. Slika tako postaje stvarnost, a onda on tu stvarnost prenosi na platno. Odbacuje neposredne percepcije i slike gradi iz više složenih psihičkih struktura…impresije ili mentalne slike, koje prethodno prolaze kroz njegov vizelni filter. Prije svega, nastoji da prikaže ne objektivnu stvarnost, nego subjektivne emocije i odgovore koji respondiraju njegovom vizualnom filteru.
Traži prikaz emocija i subjektivne interpretacije, živopisne emocionalne reakcije od strane moći boja i dinamične kompozicije, energije, kretanja energije, rasta snage, sile i energije pokreta. Na taj način, slike predstavljaju živu snagu koja dopire do posmatrača. Posmatrač se uvlači u energiju i pokret slike.
Stvaralačka snaga i moć Vedrana V Pašalića dolazi iznutra. Kao slikar ekspresionista, ne slika ništa izvan ovog svijeta, nego njegovu unutrašnjost. Tu silnu moć i snagu unutar njegovih slika primjetili su i njegovi profesori tokom studija.
„Sva moja djela dolaze iz mog bloka za skiciranje, koji je izvor moje kreativne energije. Skiciram čitavo vrijeme, i te skice su dnevnik mojih radova koji će tek doći. Ja sam umjetnik ekspresionista, moja djela su predstava žive snage, silne moći i energije. To sam ja!”, kaže o sebi Vedran.
Za malo stariju raju, jedna napomena. Vedran je sin Nedžada Paše Pašalića, akademskog slikara, likovnog umjetnika, koji je ostao upamćen mostarskoj raji po brojnim djelima i izložbama, ali i kao grafički urednik nekadašnjeg mostarskog sedmičnog lista „Sloboda”.
Ne kaže naš narod džaba da voćka ne pada daleko od stabla.
Vedranu, s naše strane ,želimo puno uspjeha u daljem radu, i mnogo izložba širom svijeta, sa nadom da će se i u Mostaru naći barem malo dobre volje i interesovanja, da se i mostarskim ljubiteljima likovne umjetnosti predstavi svojim djelima.
Svi oni koji žele saznati nešto više o Vedranu i njegovom stvaralaštvu, preporučujemo njegovu web stranicu:http://www.vedranpasalicart.com/
Smail Špago
(Novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen