Sonntag, 26. Juni 2016

EURO iz drugog ugla: Šarenilo tetovaža



Kada sudija označi kraj utakmice na Euro, mnogi igrači jedva čekaju da skinu gornji dio dresa, neki da se ohlade od znoja, a neki opet da se pohvale šarenilom tetovaža, kojima su „okitili” svoje tijelo.
To je jedan svojevrsni, tajnoviti modni show ovog Evropskog prvenstva. Barem za ljubitelje ukrašavanja tijela. Kritičari bi to radije definisali kao susret starih morskih vukova sa svjetskih mora, u nekoj čađavoj mornarskoj krčmi. Bilo kako bilo, igrači pokazuju sve više i više tetovaža, barem koliko se do sada na ovom Euro moglo zapaziti. Euro je postao i svojevrsni izlog majstora tetovaže iz čitave Evrope, barem onih, koji su se pozabavili tijelima fudbalera. Ovo je jedan trend, koji je jedan sportski sociolog nazvao „Bekemiziranje fudbala”, misleći pri tome na Davida Beckhama, koji je na fudbalski terenima bio začetnik oslikavanja tijela. Ovaj 41. godišnji Englez na svom tijelu ima tačno 30 tatoosa.
Od današnih fudbalera, Zlatan Ibrahimović je nosilac „surrealističnih” slika na svojim leđima, sastavljenih od različitih crteža i simbola. Italijanski odbrambeni igrač Danielle De Rossi na lijevoj ruci nosi martialnu sliku neba i pakla.
Za razliku od mnogih koji su na ovaj način ukrasili tijelo, još uvijek ima onih koji su čisti.
Između ostalih. portugalski as CR7, kome, pored onakvih golova koje postiže i mišića koje pokazuje kad skine dres, više ništa nije potrebno da bi skrenuo pažnju na sebe.
Ili, primjer švicarskog reprezentativca Blerima Džemailija, koji nakon fudbalske karijere planira da postane sportski direktor, i kao takav, primjer za mlade fudbalere. Kako kaže, jedan sportski šef sa tetovažama po tijelu, u najmanju ruku bi izgledao smiješan
Na slikama u prilogu, deset tetovaža i rješenje zagonetke, koja kojem fudbaleru pripada. U svakom slučaju, slika njemačkog trenera je zalutala među ovih devet fudbalera.
Apostrofirajući izjavi Džemailija: Kakav bi to bio šef, ili selektor, koji je istetoviran.
Ili, sačekajmo koju godinu, dok neko od sadašnjih fudbalera ne stasa za kakvog selektora neke reprezentacije.
A za jednu modnu reviju ovakve vrste, čovjek ne mora baš biti i istetoviran.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen