Samstag, 4. Juni 2016

Hyperloop prevoz budućnosti




U pustinji američke države Nevade uspješno su provedena prva testiranja Hyperloopa, koncepta ultra-brzog prevoza, kojim bi ljudi putovali u kapsulama koje levitiraju u specijalno dizajniranim cijevima, uz pogon elektromagnetskih motora .
Maksimalna brzina tih kapsula će biti oko 1.120 kilometara na sat. Tokom izvedenog testa, konceptni objekat je uz pomoć Hyperloop tehnologije za 1.1 sekundu ubrzan do 187 km/h.
To je ujedno bila prva demonstracija projekta otvorena za javnost.
Transportne kapsula će od 2019. godine kroz jedan tunelski sistem prvo prevoziti robu, a od 2021. godine čak i putnike. Tako barem tvrde stručnjaci iz firme Hyperloop One, firme koja je ekstra osnovana kako bi se ova odvažna vizija provela u stvarnost.
Ono što se na prvi pogled čini nevjerovatnim, već je iznenađujuće konkretno.
Elektromagnetni pogonski sistem je upravo apslovirao prvi test, a konstrukcija na šinama je postigla je brzinu preko 160 kilometara na sat. Što se tiče finansiranja test faze, već je sakupljen kapital od 80 milioa dolara za izgradnju tri kilometra dugog ispitnog postrojenja.
Dvije firme iz SAD i Kanade već vladaju kompletnim sistemom. Tehnika bi trebala biti za trećinu jeftinija nego kod dosadašnjih ICE vozova, a tri puta će se brže graditi. U ovo seuključila i jedna njemačka firma, kao savjetnik za sistem kočenja na sistemu Hyperloop One.
Kasnije će firma Knorr iz Münchena isporučivati tehniku kočenja za ovaj prevoz.
Zainteresovanih za izgradnju ovakvog sistema već ima, a kako je već pisalo u medijima, vlada Slovačke je zainteresovana za izgradnju ovakvog sistema u njihovoj državi.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen