Imate li visoki krvni pritisak, srčane tegobe ili, pak, muku mučite s lošom probavom?
Sočni, mekani i slatki plodovi smokve s hrskavim sjemenkama iznutra odličan su izbor za sve one koji vode računa o svom zdravlju.
Smokve sadrže prirodne šećere (stoga su se nekada davno koristile kao prirodni zaslađivač), omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Usto, obiluju antioksidansima, fenolima, vitaminima, mineralima i topivim vlaknima.
Neki od važnih minerala koje smokva sadrži su kalij, kalcij, željezo, magnezij, mangan i bakar.
Svježe smokve, nakon što ih uberete, brzo propadaju – mogu vam trajati svega dan-dva.
Dobrobiti smokve
Snižava visok krvni pritisak
Mnogi ljudi konzumiraju procesiranu i prerađenu hranu, a to znači da u svoj organizam unose mnogo soli.
Visok nivo natrija u organizmu često dovodi do manjka drugog važnog minerala – kalija.
Disbalans između ta dva minerala okidač je i za nastanak visokog krvnog pritiska.
Upravo smokva obiluje ovim važnim mineralom. I dok je bogata kalijem, siromašna je natrijem, što je izvrsno za osobe s visokim krvnim pritiskom.
Osim što snižavaju krvni pritisak, smokve pomažu relaksaciji i smirenju nervnog sistema.
Stoga, patite li od hipertenzije i nemira, pojedite nekoliko smokava na dan kako biste povisili nivo kalija i drugih izuzetno važnih minerala i vitamina u organizmu.
Djeluje kao prirodni laksativ
Smokve izvrsno potiču probavu zahvaljujući obilju topivih vlakana. Djeluju poput pravog prirodnog laksativa, i to bez štetnih nuspojava.
Sadrže i dobre bakterije – prebiotike, čime pomažu ravnoteži crijevne mikroflore. Sjetite se da zdravlje započinje upravo u crijevima.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i laksativnom učinku, smokve smanjuju rizik i od raka debelog crijeva.
Osim što potiču pražnjenje crijeva i čišćenje organizma, smokve, zahvaljujući bogatstvu vlakana, pružaju dugotrajnu sitost, smanjuju osjećaj gladi, kao i rizik od prejedanja.
Odličan su izbor i za sve one koji žele smršaviti, ali naravno, ne biste trebali pretjerivati s njihovom količinom.
Čuva zdravlje srca
Topiva vlakna prisutna u smokvama sadrže pektin, koji snižava nivo lošeg holesterola te čuva zdravlje krvnih žila i srca.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline prisutne u smokvama djeluju zajedno tako da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, ali i pomažu kod već prisutnih srčanih tegoba.
Smokve sadrže i fenolnu kiselinu, koja ima antioksidativno djelovanje te smanjuje rizik od degenerativnih srčanih i drugih oboljenja.
S obzirom na to da je sezona svježih smokava prošla, valja napomenuti kako je suha smokva jednako zdrava kao i ona svježa.
(slobodna-bosna.ba)
(ljubusaci.com)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen