Sonntag, 18. Oktober 2020

Osvajanje Everestinga u Mostaru

 







Dok je grad spavao, mladi Mostarac Sanjin Memić jutros rano, u 3 sata, krenuo je u osvajanje Everestinga, a ovom događaju prisustvovao je i novinar portala NovaSloboda.ba. Za stazu je izabrao mostarsku Forticu i penjaće uspon nekoliko puta uzastopno, što bi moglo potrajati 16-17 sati.

Mostar bi uskoro mogao imati svog prvog čovjeka, koji je s biciklom uspio da ostvari  visinu Everesta.

Sanjin Memić član Biciklističkog kluba Mostar u nedelju će pokušati svoj prvi Everesting, gdje će usponom na brdo Podveležje iznad Mostara pokušati dostići do nadmorske visine od 8.848 metara, što je jednako vrhu Everesta.

“Jedan od posljednjih izazova o kojima se jako puno priča među biciklističkom populacijom je Everest-ing. To je izazov o kome već dugo vremena razmišljam i jednostavno smatram da je trenutak da se i okušam u ovom izazovu. Hoću li uspjeti, ostaje da vidimo”, kaže Sanjin Memić.

Memić pojašnjava i šta je Everesting.

“Everesting? To je vožnja gore i dolje istim usponom dok ne dođete do nadmorske visine od 8.848 metara, što je jednako vrhu Everesta. Uspon može biti kratak ili dug i bilo kojga uspona, ali sve to će diktirati koliko dugo, koliko ponavljanja i u osnovi koliko će biti težak vaš pokušaj savladavanja Everesta. Nadam se da ću imati dovoljno volje i snage da završim ovaj izazov i budem, vjerujem prvi Mostarac koji je s biciklom završio Everesting”, kazao je Sanjin.

Ukoliko ostvari svoje snove, Sanjin Memić postao bi prvi Mostarac, koji je biciklom uz odabrani uspon odvezao nadmorsku visinu veću od 8.848 m, popularno nazvanu Everesting.

Ovo nije nimalo lak zadatak. za uspon i silazak sa Fortice, Sanjinu za jednu vožnju treba oko sat vremena, sa odmorom od minut-dva između uspona.

U pratnji Sanjina Memića su članovi Biciklističkog kluba Mostar,Vanja Trivun, Samed Krpo i Adnan Vrače, koji brinu da sve protekne uredno i propisno.

Sretno Sanjine!

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen