Montag, 12. Oktober 2020

Iz svijeta insekata: Pankeri ili vanzemaljci

 Fotografije Marca Jongsme pretvaraju insekte u simpatične zvijezde.

Leptiri

Ova punk je ženka iz Indonezije je izvorno dugačka samo dva centimetra. Leptiri su grabežljivci koji u letu napadaju male insekte i jedu ih dok su još u zraku.


Pauk iz kućnog ćoška

Marco Jongsma je ovaj primjerak uhvatio u svojoj kući. Gledajući kroz sočivo, ugledao je majušnog mamuta sa osam očiju.


Naoružana muha

Uprkos svom imenu, ove muhe (duge i do dva centimetra) su bezopasne. Odrasle životinje sišu nektar iz cvijeća, potomci žive na izmetu i kompostu.

"Sviđa mi se boja očiju ove muhe. Oči muhe je teško fotografirati jer se vrlo brzo osuše nakon smrti".


Pčela

Složene oči ove radnice (dužina tijela im je nešto ispod 1,5 centimetara) sastoje se od oko 5000 faceta. Čekinje sprečavaju da im nektar i polen zatvore pogled.

„Iz godine u godinu gubimo toliko insekata. Radim ove krupne planove kako bi svi mogli vidjeti kako su lijepe ove životinje ”.


Drevni mrav

Jongsma se sjeća da mu se ovaj mrav činio poput nezadovoljnog malog đavola. Kolonije drevnih mrava žive u toplim krajevima i često bez matice.

"Nadam se da na ovim slikama možete vidjeti kako slatki mogu biti i insekti".


Indonežanska duga buba

Ovaj član velike porodice dugih buba, koja također uključuje i nepopularne, izgleda gotovo umiljato. Predstavnici poput azijskoe drvene bube, ubrajaju se u zloglasne, jer proždiru drvo.


Zlatne ose

Fotografi vole zlatne ose zbog metalnih efekata na njihovom oklopu. Prijatelji pčela očito nisu: larve isisavaju leglo divljih pčela.

„Volim detalje koje vidim samo u makro snimcima: ogromne oči, usta. I imaju puno dlaka! "


Drevni mrav u jugoistočnoj Aziji

Ova radnica pripada rodu Odontoponera, čije kolonije naseljavaju tlo prašume u jugoistočnoj Aziji. Životinje su predatori i čistači.

„Mravi moraju puno raditi u prirodi. Možda zato često izgledaju loše volje ”.


Ponekad se Marco Jongsma morao naglas nasmijati na poslu: kad divlji pank ponovo zuri s ekrana, čudovište poput onog iz filma "Ratovi zvijezda" ili Pokemon s krznom. Na njegovim makro fotografijama mrava, osa, buba ili pauka, portretirani često podsjećaju na živopisne likove iz crtanih filmova. I izgleda kao da oni nas gledaju više, nego mi njih.

Holanđaninu za jednu ovakvu sliku potrebno do sedam sati. Ne računajući bezbrojene snimke koje odbaci, a zatim izbriše: previše neoštre, zamagljene, mutne. Pri ekstremnom uvećanju, nastupi šok kad neko uđe u prostoriju, dovoljno je da pokvari rad satima.

Jongsma ponekad kupuje egzotične bube za svoje slike od prijatelja kolekcionara, ili putem interneta. U parku, ili kod kuće, hvata neke životinje sam, poput zastrašujućeg kućnog pauka, koji je u originalu velik poput dugmeta na pantalonama, ali sa osam centimetara dugim dlakavim nogama, što nije za homofobike..

Na taj način se nastane i do 150 fotografija po životinji, u kojima je u fokusu samo jedna dio tijela. Jedan softver dodaje snimke ukupnom umjetničkom djelu.

Jongsma kaže da je ponovo otkrio sićušna stvorenja na svojim slikama.

„Ali mnogi ljudi čim vide insekta, prvo uzmu muharicu, ili cipelu. Želio bih doprinijeti da se tako nešto promijeni. "

(stern)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen