Mittwoch, 7. Oktober 2020

Prvi snijeg u Alpama

 


Kasno ljeto je još uvijek blistalo. Sredinom septembra temperature u Njemačkoj su se u nekim mjestima penjale iznad 30 stepeni. Međutim, zadnjih dana je bilo očito, vrućina je završila za ovu godinu. Zima je izbila u zlatnoj jeseni u Alpama.

Planinari na ovoj fotografiji izgleda da uživaju u ranom bijelom sjaju. Suprotno tome, grupa od deset njemačkih planinara zaglavila je u snijegu na visini od 2000 metara u blizini Salzburga.

Gorska služba spašavanja morala ih je spašavati, odletjeti na planinu i spustiti se nazad sa njima. Za tako nešto, morali su sami snositi troškove.

Zabava na snijegu će ove time vjerovatno biti puno zastupljen u planinama, u skladu sa koronom, pa bilo to u čizmama, cipelama za snijeg, ili na skijama.

Koliko će se turista odlučiti za gondole ili kolibe velikih skijaških centara ostaje neizvjesno, čak i nakon što je austrijski kancelar Sebastian Kurz pokušao spasiti zimski posao svojom najavom: „Zabava na skijanju da, ali bez après-ski zabava“ Sada se testira prvi sistem Glacier 3000 u Les Diablerets u zapadnoj Švajcarskoj. Tamo je sezona počela ranije nego ikad, zahvaljujući nedavnim velikim snježnim padavinama.

Prolazni sjaj

Evropska meteorološka služba usudila se objaviti prvu prognozu za decembar 2020. Trebalo bi biti suha i za jedan stepen toplije od dugoročnog prosjeka. Bijeli Božić je neizvjestan.

Prvi snijeg

Neobično rano, neobično puno: Na Zugspitze je za 24 sata palo 55 centimetara snijega. Švicarski meteorolozi izvijestili su o rekordnih 25 centimetara za Montanu u Valaisu

Hladno

Štapovi sprečavaju klizanje: Grupa planinara (na slici) ide utabanom stazom kroz snijeg do vrha 1.555 metara visokog Braunecka u blizini Lenggriesa u Gornjoj Bavarskoj.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen