Sonntag, 4. Oktober 2020

Svjetski dan zaštite životinja

 


Danas je Svjetski dan zaštite životinja. Opštom deklaracijom UN o zaštiti životinja proklamovanom 1977. zatraženo je poštovanje “za životinje kao što je poštovanje čovjeka za čovjeka” i zabrana svih zabava u kojima su životinje izložene maltretiranju i ubijanju.

Svjetski dan životinja (engl. World Animal Day, franc. Journée mondiale des animaux) ili Svjetski dan zaštite životinja (njem. Welttierschutztag, rus. Всемирный день защиты животных), međunarodni dan koji se obilježava 4. oktobra svake godine, posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Svjetski dan zaštite životinja prvi put se počeo se obilježavati 1931. godine tokom konvencije ekologa u Firenci, a njegov cilj je bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama. Udruženja za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećala svijest o problemima životinja te potakla ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.
Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 miliona životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.
Zbog posebnog grografskog položaja, na granicama nekoliko biogeografskih područja, te karakterističnih klimatskih i geomorfoloških uslova, naš region je jedan od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznovrsnosti. Velika raznovrsnost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultovala je bogatstvom vrsta i podvrsta te sa velikim brojom endema.

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane. Milioni se ranjavaju, progone i ubijaju u lovu, dok se brojne životinje ubijaju zbog raznih istraživanja.

Zbog krzna se ubijaju brojni krznaši, a milioni pate i umiru u kafezima, u cirkusima, na lancima ili napušteni na ulici.

Upravo zbog toga, centralna ideja ovog dana postalo je isticanje važnosti životinja s kojima čovjek dijeli planetu, životinja koje su sve češće žrtve čovjekove sebičnosti, sadizma i nasilja.

S obzirom na sve, obrazovanjem i javnim aktivnostima boraca za zaštitu životinja nastoji se stvoriti nova kultura poštovanja i senzibilnosti, koju gaji sve više ljudi u skladu sa svojim mogućnostima, čime bi ovaj svijet postao pravedniji za sve koji u njemu žive.

(zan)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen