Freitag, 2. Oktober 2020

Rekordni jackpot dobitak na lotu

 




Škot po imenu Colin Weir je na lutriji dobio najveći jackpot u istoriji ove zemlje.

Colin Weir je na lutriji osvojio rekordnih 185 miliona eura.

Od tada pa za narednih osam godina uspio je potrošiti 44 miliona eura.

Sa tim novcem počastio je sebe i svoje, kućama, automobilima i nakitom.

Nakon osam godina Colin je umro, a bilo je potrošeno oko 44 miliona eura.

Škot je svima želio pokazati da Škot nije tvrdica.


Zamislite da osvojite najveći loto jackpot u istoriji zemlje. Šta biste uradili sa tako neočekivanim dobitkom? Kupili otmjenu kuću, krenuli na put oko svijeta, možda kupili novi automobil, a zatim ostatak uložili i živili samo od kamata? Ili možda donirali?

Odluka bi također trebala ovisiti o visini dobitka. Riječ je o najvećem lutrijskom jackpotu ikad osvojenom u Škotskoj. To je bilo 2011. godine Sretnik je bio Colin Weir, koji je u to vrijeme radio kao kamerman. Osvojio je zapanjujuću sumu od 161,7 miliona funti. Tada je to bilo oko 185 miliona eura.

Postavlja se pitanje, kako je ljudima uopšte moguće izaći na kraj sa ovako suludo velikom sumom novca, tokom njihovog života?

Weir je to pokušao. I bio je na dobrom putu. Ali, krajem 2019. godine, dobitnik lota iznenada je umro u 71. godini. Do tada - za osam godina - uspio je porošiti oko 44 miliona eura. To je bilo oko 100.000 eura troška sedmično.


Škotski list Daily Record izvijestio je o ovoj ludoj priči:


Dobitak na lotu: vila od milion dolara kupljena nakon 10 minuta gledanja

U skladu s tim, Weir i njegova supruga Christine prvi su se počastili potpuno opremljenom vilom vrijednom oko 3,8 miliona eura od dobitka na lotu. Navodi se da je par kupio imanje nakon desetominutnog obilaska. Weir je potom proširio svoj vozni park sa četiri automobila, koja su ukupno vrijedila 100.000 eura. U garaži je parkirao stari Bentley Arnage, terenac Jaguar F-Pace, Mercedes E klase i Mercedes-Benz V klase MPV.

Weir je posjedovao nakit, antikvitete i umjetnost u vrijednosti od 230.000 eura, plus udjele u tri trkaća konja. Dao je oko 2,7 miliona eura svom omiljenom fudbalskom klubu, Patricku Thistleu. Uz to, stekao je 55 posto dionica kluba, kako bi ih potom podijelio navijačima. To je trebalo spriječiti preuzimanje kluba od stranog investitora.


Ogromna dobit na lutriji: Weir je također imao srca za one kojima je to bilo potrebno

Nakon razvoda od supruge, nakon 38 godina braka, kupio je kuću sa pet spavaćih soba uz more. Vrijednost: približno 1,2 miliona eura. Tamo je živio sve do svoje smrti. Prethodno je zajedničku vilu prepustio svojoj supruzi.

Weir je bio aktivan i kao filantrop. Svojim novcem promovisao je mlade sportske nade i podržavao dobrotvorne fondacije. Dao je milione za kampanju za nezavisnost ljevičarske liberalne Škotske nacionalne stranke. Ali ni prijatelje, kao ni njegovo dvoje djece nije zaobišao.

Dok je Weir sebi dopustio život bez posla, nakon što je dobio na lotu, jedna Britanka, dobitnica miliona na lotu, nastavila je i dalje puniti police u supermarketu, uprkos dobitku.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen