Sonntag, 19. Juli 2020

Vitez sa rolatorom

100-godišnji Tom Moore postao je poznat u vrijeme pandemije korone po interesantnom prikupljanju donacija. Sada mu je kraljica Elizabeta ukazala posebnu čast.

Kraljica Elizabeta je zbog krize korone otkazala gotovo sve termine u posljednjih nekoliko mjeseci. Ipak, proteklog petka primila je jednog čovjeka, čak i više od toga, ona ga je lično proglasila vitezom. Tom Moore, ratni veteran, svoj100 rođendan proslavio se u aprilu, u najgoroj fazi pandemije.

U to vrijeme Moore je svakodnevno obavljao svoje rute uz pomoć rolatora, u vrtu svoje kuću, u blizini Cambridgea, i pritom pozivao na donacije za Nacionalnu zdravstvenu službu, britansku službu koja podržava zdravstveni sistem i koja je hronično nedovoljno financirana.

Više od 33 miliona funti, što je oko 36 miliona evra, skupilo se kroz Moorove donacije.


Svečanost proglašenja, uz savršeno vrijeme, održana je u dvorcu Windsor, blizu Londona, gdje su kraljica i princ Filip, od početka pandemije boravili uz samo nekolicinu zaposlenih. Kao gosti na svečanosti bili su prisutni samo članovi Mooreove porodice, uključujući i njegova dva unuka. Kraljica je za proglašenje viteštva koristila mač, koji je pripadao njenom ocu Georgu VI.

Prvo je lagano dodirnula Mooreovo desno rame, a zatim lijevo. Kraljica Elizabeta (94) je ove subote napunila 25.000 dana, od kako se nalazinu službi, što je duže od bilo kog drugog britanskog monarha.

Moore je svojom donacijom dospio i u Guinnessovu knjigu rekorda. Zapravo, on je očekivao samo oko 1.000 funti donacija. Htio je zahvaliti „divnom“ osoblju Nacionalne zdravstvene službe, koje mu je pomoglo u liječenju raka kože i slomljenog kuka.

(sdz)


Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen