Sonntag, 5. Juli 2020

Drugi krajevi, drugačiji običaji: Najluđi popis poklona za svadbu





Eti (28) i djevojka Tayo (29) žele se vjenčati u julu 2020. godine. Ali, prije toga Eti ima još obaviti dosta posla.
Vlastito vjenčanje: najsretniji dan u životu – to je samo teoretski. Čak je i u Njemačkoj to često izuzetno dug put dok se sve ne isplanira i savršeno pripremi. Ono što je Eti sa stanom u Kelnu, Njemačka, imao na popisu svojih obaveza prije vjenčanja, čini druge planove za vjenčanje gotovo poput opuštajućeg dana u nekoj gradskoj šumi.
Da počnemo ispočetka: Eti sa stanom u Kelnu (28) želi oženiti djevojku Tayo iz Nigerije
"Eti", kako ga zovu prijatelji, dolazi iz Nigerije. U Kelnu živi od oktobra 2016. godine. Prvo kao student Tehničkog univerziteta, a sada je kao zaposlen kod jedne elektroenergetske kompanije u ovom gradu.
S Tayo (29) je upoznao malo prije dolaska u Keln, a par su još od 2016. godine. Njihova ljubav već skoro četiri goidine uspješno savladava gotovo 6000 kilometara razdaljine, jer Tayo još živi sa svojom porodicom na Ibadanu, na jugozapadu Nigerije.
Prosidba je bila u Nigeriji, u decembru 2019. godine
Budući da je par sretan kao i prvog dana, trebao bi doći i sljedeći korak: vjenčanje. "Putovao sam kući u decembru 2019. za prosidbu", kaže Eti. Tamo sam zaprosio ruku od Tayo. Uspješno. Rekla je “da". Svadba bi se trebala održati u Nigeriji 25. jula, ako bude moguće zbog koronskih ograničenja.
Ali: Do tada, Eti mora još puno toga da uradi. Jer ako se želi oženiti Tayom, mora je otkupiti. Bukvalno! Sve što njena porodica zahtjeva. Eti mora "otkupiti" svoju ženu iz snova, jer to je nigerijska tradicija. "To nazivamo “Bride price”, “Cijena mlade", objašnjava on. „Mladoženja dobiva listu zahtjeva koju mora ispuniti. Prije vjenčanja, on mora porodici predaiti željene stvari."
Eti mora udovoljiti dugom popisu porodičnih zahtjeva
Ono što se nalazi na listi varira ovisno o porodici. Ponekad je naira (nigerijska valuta) dovoljna da dobije mladenku. Objašnjenje: 50 naira bi odgovaralo oko dvanaest euro centi. Ali Eti nije imao tu sreću. Lista mu je duga. Porodica Tayo je napravila spisak sa 31 stavkom, a posljednja stavka je čak podijeljena u četiri podstavke.
Tu se uglavnom nalazi hrana. Pet kilograma šećera, 25 litara biljnog ulja, 25 litara ulja od palminih sjemenki, četiri paketa slatkiša, 42 sušene ribe, 42 posude s džemom, dvije košare sa voćem. Ali uz to i nešto novca za familiju, npr. oko pet eura za ispuštanje sa liste, postaje još luđe.
Prelazak sa krave na kozu
Biblija, kišobran, zaručnički prsten i na samom dnu, jedna koza."Ali to sam već ispregovarao", smije se Eti. „Zapravo sam trebao kupiti kravu. A kad sam rekao da ne mogu kupiti kravu, sišli su na kozu."
A da li se sada slatkiši, voće, pa čak i koza, nalaze u Etijevom stanu u Kelnu, ili kako to?
"Ne, ne nije. Sve koordiniram s bratom kod kuće. Pomaže mi i obavio je puno kupovina u Nigeriji. Dok ja budem letio sve će jednim kamionom prevesti do kuće Tayo. Osim koze. Nju ćemo kupiti na licu jjesta, neposredno prije predaje poklona. Od Etijeve kuće do Ibadana, razdaljina je oko 600 kilometara.
Eti i Tayo: od jeseni zajedno - u Njemačkoj
Kad se sa poklonima sve završi, ništa ne stoji na putu svadbi. I još bolje: Jer od jeseni će Tayo započeti studije u Kasselu (Hessen). Tada će ljubavni par konačno biti zajedno - i možda će u nekom trenutku svojoj deci pričati „o očevom velikom zadatku prije venčanja“.
(expres)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen