Montag, 13. Juli 2020

Šetnja kroz prošlost Mostara


Podvožnjak ispod Željezničke stanice u Mostaru

Nerijetko će Mostarac, vozeći se autom kroz ovaj podvožnjak ispod pruge Ploče-Sarajevo, proklinjati onoga koji je napravio ovako mali prolaz. Koja bi žena tuda smjela proći po mraku!?

Tu se krajem 1960-tih već desilo jedno ubistvo. Pred samo puštanje pruge u saobraćaj, u decembru 1966. godine, stanovnici tada 90-tak kuća u Pasjaku (danas sigurno preko 1.000 kuća) kojima je pruga onemogućila prilaz naselju tražila je da im se omogući normalan život. Nastala je strka u opšini, političari su optuživali stručne službe za fenomenalni javašluk prilikom projektovanja - zaboravili podvožnjak, a oni opet političare i MZ Carina, koji nisu postavljali nikakav zahtjev za podvožnjakom. Sjednica skupštine trajala preko tri sata i na kraju je izglasano da se za 500.000 novih dinara pod hitno napravi nekakav podvožnjak. U velikoj brzini nije bilo vremena za veće radove, zato je podvožnjak kao ulaz u atomsko sklonište.

Zahvaljujem se gospođi Ajši Šehić Nametak, kojoj nije bilo teško, po vrućini, sa Luke otići na Carinu da napravi ove snimke.

(Ahmet Kurt/facebook)


diskusije na facebooku:

Ibrahim Alagić: Ahmete ima još jedan prolaz na Ćukovcu kod depoa ZASa, ali ne znam zašto nije dovršen i napravljen priključak na put kod Krema.Možda nisam u pravu ali se je radilo i govorilo o tom priključenju. Mislim da je to radila Hidrogradnja .Otiću muhaem tamo da uslikam pa objavim kakvo je stanje.

Aner Kruškonja: Ibrica to je planirani prolaz za Pasjak ali nestalo para u Hidrogradnji. Hidrogradnja je trebala da uradi taj prolaz u zamjenu za zemljište u Pazaru na kojem je napravila zgradu. Ako se ikad završi taj prolaz treba da ide od glavne ulice gdje će biti kružni tok, a od kružnog toka će se spuštati prema terenu za mali fudbal na obali Neretve. Tu će se napraviti put od Lire do fakulteta u Sjevernom logoru.

Neđla Husković: To nije Pasjak, to je ulca Mehe Tase narodnog heroja, a nekad su je zvali Nova Cesta mislim da sam već o tome pisala, aĺi štoćete sve se izmjenilo. To je bio put samo za naše kuće, a sad ko magistrala. Čukovac je uz samu ulicu M. Tita kod Cipra, a pasjak gdje je Ribicina grobnica.

(spagos)





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen