Freitag, 10. Juli 2020

Iz svijeta insekata: Osa ili ne?




Zašto su osolike muhe, ili muhe cvjetare (Syrphidae, Diptera) tako važne?

Ponašaju se kao pčele, obavlja važne usluge u vrtu, a potpuno su bezopasne.

Nije baš sve osa, što je crno i žuto, a zuji oko stola. Nije osa, a nije ni pčela. Umjesto toga, one su životinje koje bi svaki hobi vrtlar trebao cijeniti. Baš kao i crno-žute kolege insekati, one su važne za oprašivanje cvijetova. Odrasle se hrane peludom i nektarom. Prema Bavarskoj vrtnoj akademiji, ljeti ih često možemo naći na cvijetovima celera, tratinčice, kao i na stabljikama drugim biljaka i ruža.

Tu ženke polažu po nekoliko stotina jajašaca, po mogućnosti usred kolonija biljnih ušiju. Ovo je njihov najveći dar hobi vrtlarima: larve su “žderači”, koji prema ovoj akademiji, u vrtu pojedu po nekoliko stotina biljnih ušija u svom kratkom razdoblju larve.

Njihove larve se mogu naći i na stablima jabuke ili šljive, ponekad u salati, kupusu ili pasulju. Njihov znak raspoznavanja: Svijetlozelene su, bež ili prozirne boje, a ponekad nalikuju malom pužu golaću.

Crna i žuta boja odraslih muha cvjetara je čista kamuflaža. Od osa se razlikuju po nedostatku struka. Poput ostalih vrsta muha, imaju samo dva krila – a pčele i ose po četiri.

Najlakši način da ih prepoznate je dok lete: oni mogu lebdjeti u zraku poput kolibrija, a zatim treptati naprijed ili nazad u istom trenutku.

Oni koji žele ove pohlepne borce protiv biljnih ušiju podržati u svom vrtu, trebali bi izbjegavati hemijska sredstva protiv biljnih uši, tako savjetuju stručnjaci. Takvi agensi uništavaju zalihe hrane za larve - i prirodnu ravnotežu. Dakle, bez otpora pri sljedećem napadu.

Umjesto toga, dovoljno je ukloniti jako zaražene dijelove biljke prstom, ili ih odsjeći. Ostatak posla treba da urade larve. A za odrasle muhe cvjetare, treba zasaditi koji suncokret, ili celer.

(web)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen