Sonntag, 5. Juli 2020

Legende Rođenih: Ahmet Glavović Braca










(tekst koji slijedi objavljen je na portalu radiosarajevo.ba dana 5. jula 2020. godine)

Braca prije Brace

Legenda u Münchenu: Zašto Veležovog asa pamte u Njemačkoj


Kada se spomenu bh. fudbaleri u Bundesligi, vjerovatno najjači trag je ostavio Hasan "Braco" Salihamidžić koji je s Bayernom osvojio sve što se moglo osvojiti, a trenutno je sportski direktor bavarskog velikana. No, malo je poznato da je jedan drugi Hercegovac, također bivši član Veleža, skoro identičnog nadimka, prije više od 40 godina stekao kultni status u Münchenu.
Ahmet Glavović poznat je navijačima Veleža kao jedan od stubova tima u najslavnijim danima Rođenih". Igrajući više od jedne decenije za Velež (1965-1976), popularni "Braca" bio je član ekipe koja je osvojila dvije vicešampionske titule i dva puta treće mjesto u Prvenstvu Jugoslavije.
U ljeto 1976. godine, kad je navršivšio 28 godina, Glavović je stekao pravo za odlazak u inostranstvo. Prešao je u München 1860, bavarski klub koji je 60-ih godina bio prvak Njemačke i finalista Kupa kupova, no '70-ih je tavorio u 2. Bundesligi.
U dresu minhenskih "Lavova" Glavović je debitirao 14. augusta 1976. u porazu 0:2 kod novajlije u "Cvajti" - KSV Baunatala. "Braca" je debi začinio onim po čemu će do danas ostati čuven u Njemačkoj – žutim kartonom. Britki defanzivac visine 1,87 metara uglavnom je igrao na mjestu libera i nakon početnih poteškoća na aklimatizaciju postao je stub odbrane Münchena 1860.
Pružao je sigurnost odbrani, bio ljubimac armije navijača "Sechzigera", no postao je noćna mora za protivničke napadače. "Braca" se držao one "igrač može proći, ali lopta ne", pa je u svojoj prvoj sezoni u Njemačkoj, u kojoj nije propustio nijedan susret, dobio rekordnih 19 žutih kartona, od čega 16 u utakmicama 2. Bundeslige, dva u baražu za 1. Ligu, jedan u Kupu!
Zašto ga ovih dana ponovo spominju u Njemačkoj? U tek završenoj sezoni Bundeslige, nakon 43 godine, Albanac Klaus Fatmir Gjasula, "zadnji vezni" Paderborna, stigao je Glavovića sa 17 žutih kartona u regularnom dijelu sezone. Samo, za razliku od Gjasule, Glavović je mogao požutjeti bez ikakvih posljedica jer prije 43 godine u njemačkom profesionalnom fudbalu nije bilo suspenzija nakon javnih opomena.
Zahvaljujući Glavoviću München 1860 završio je sezonu na 2. mjestu tadašnje Južne grupe Druge lige i, preko Arminije u baražu, nakon sedam godina, u ljeto 1977. izborio povratak u Bundesligu.
U sezoni 1977-78 "Braca" je održao epitet stuba odbrane iako je u elitnom rangu njemačkog fudbala dobio "samo" sedam žutih kartona. Istina, "Lavovi" su osvojili 16. mjesto i ispali iz Bundeslige, ali ostala je nezaboravna pobjeda (3:1) u gradskom derbiju nad Bayernom na Olimpijskom stadionu u Münchenu.
Ne treba ni spominjati da je Glavović zaradio žuti karton u gradskom derbiju, ali je uspio zaustaviti ubojiti napadački trio Bayerna – Karl-Heinz Rummenigge, Gerd Müller, Uli Hoeness.
U posljednjoj sezoni internacionalne karijere (1978-79), Glavović je odigrao 24 utakmice u "Cvajti" i ponovo dao značajan doprinos uspjehu kluba - München 1860 je osvojio prvo mjesto i još jednom se vratio u 1. Bundesligu.
Pamti se njegov oproštaj od kluba u kojem je stekao kultni status: Nakon utakmice posljednjeg kola protiv Saarbrückena (3:1), kršni "Braca" je krenuo da podigne u zrak pomoćnog sudiju koji se jedva uspio "odbraniti".
Još čuvenije su anegdote vezane za Glavovićevo slabo znanje njemačkog jezika. Tako je, jedne prilike, ne znajući o čemu riječ, bacio račun za električnu energiju, zbog čega mu je privremeno isključena struja!
Tokom tri sezone u Njemačkoj odigrao je 93 utakmice u kojima je München 1860 zabilježio 48 pobjeda, 21 neriješenu partiju i 24 poraza. Zaradio je 32 žuta i jedan crveni karton – 29. septembra 1978. protiv Karlsruhea.
Ahmet Glavović se 1979. vratio u Mostar i ubrzo okončao aktivnu karijeru. Radio je kao trener, kasnije vodio kafić u Mostaru. Kao i mnogima rat mu je drastično promijenio život. "Braca" je izgubio svu imovinu, doživio je porodičnu tragediju, da bi se '90-ih vratio u München, gde je nekad uživao u velikom uspehu i bio voljen od navijača.
(radiosarajevo)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen