Dienstag, 28. Juli 2020

Veliki ljetni hitovi

„Ketchup Song“, „Makarena“ i još mnoge druge, koje spadaju među najveće ljetne hitove svih vremena. Svakog ljeta ostane jedna barem pjesma koja još uvijek podsjeća na vrući ritam, tople sunčeve zrake i duge ljetne noći. Za mnoge od tih pjesama nismo se ni trudili prevoditi ih, sa bilo kog jezika, važan je bio vrući ritam, i lagani refren koji je na prvu, ulazio u uho, i tu ostao decenijema. Osvrnućemo se ovdje na nekada najveće ljetne hitove, koje su ostale u uhu, zagarantovano.


"In the summertime when the weather is high...", su stihovi najprodavanijeg ljetnog hita svih vremena. 1970. britanski bend Mungo Jerry je nedeljama dominirao na svjetskim top listama sa „In the Summertime“. Pjesma je obrađivana više puta, zadnji put 2010. godine, od strane originalnog tumača Mungo Jerryja, zajedno s Bluestoneom i MC Skibadeejem.


Sedamdesete godine su bile desetljeće švedske grupe ABBA. Mnoge pjesme - na primjer „Dancing Queen“ - postali su pravi ljetni klasici koji se i danas čuju često. Njihova pjesma “Honey, honey”, postala je ljetni hit 1974. svojom laganom i opuštenom melodijom i dalje je jedan od najpopularnijih pop hitova svih vremena. Filmska adaptacija mjuzikla ABBA "Mamma Mia" dala mu je novi zamah.


Pjesma Johna Travolte i Olivie Newton-John iz muzičkog filma "Grease","You’re the One That I Want", "Ti si ta koju želim" bila je svjetski hit u ljeto 1978. i bila je broj jedan na top listama u mnogo zemalja. U Njemačkoj se tu zafdržala punih 35 sedmica. Pjesma nije samo jedan od najuspješnijih ljetnih hitova, već i jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, sa preko 15 miliona profatih ploča, prema "telegraph.co.uk".


"Sunshine Reggae" danskog dueta Laid Back prvobitno se pojavio 1982. godine, godinu dana kasnije razvio se u letnji hit 1983. godine, nakon dugog zagrijavanja. Iste godine premijerno je prikazan film nazvan „Sunshine Reggae in Ibiza“ Franza Marischke, koji je još više doprinjeo popularnosti pjesme.


Usput, kriteriji GfK Entertainment-a, koji odabire „ljetni hit godine“, glase: „Upečatljiva melodija pogodna je za ples, širi blagdansko raspoloženje, bila je prva na ljestvici ako je moguće, nije bila poznata nijednim većim događajima, ide se po klubovima i svirao i dolazi od umjetnika koji prethodnih godina nije imao značajniji uspjeh u charteru. Pored toga, na portalima za streaming muzike i na društvenim mrežama postoje visoki hitovi ".


"Što osjećam, nikad nisam bilo tako lako, kada sanjam ...": izvorno reklamna pjesma za Bacardi Rum, pjesma Kate Yanai "Summer Dreaming (Bacardi Feeling)" postala je toliko popularna, posebno u Evropi, da je pjevačica ponovo ga je snimio. 1991. pjesma je bila ljetni hit godine i nekoliko sedmica bila broj jedan u Njemačkoj i Austriji.


Kad plešem, zovu me Macarena ": Teško da postoji netko ko ne može taj ples. Nije ni čudo: od izlaska 1993. godine nije bilo ljetne zabave na kojoj se ovaj hit ne može čuti barem jednom uveče "Macarena" iz Los del Ria proslavila je svoj najveći uspjeh 1996. i sljedeće godine, a pjesma je mnogo puta prekrivena, ponovo objavljena i prevedena na različite jezike.


Sunčani, plažni i španski ritmovi: ovi sastojci čine pjesmu Paradiso "Bailando". 1998. nizozemska Loona kreirala je ljetnu himnu godine sa svojom cover verzijom i osigurala puno dobrog raspoloženja i zamahujući bokovima.


Ova pjesma također privlači ljude na plesni podij na svakoj zabavi: izvorno je pjesma "Mambo br. 5" objavljena kao instrumentalno djelo Pérez Prado 1949. godine - njemački latino pop pjevač Lou Bega sastavio ju je ljetnom himnom 1999. godine. U smislu globalne prodaje, pjesma je najuspješnija njemačka pop muzička produkcija.


Španska grupa za devojke Las Ketchup privela je letnji hit godine 2002. svojom pesmom "Pesma kečapa (Aserejé)". Iako su tekstovi bez sadržaja - riječ je o fonetskoj izvedbi rap pjesme „Rapper's Delight“ Sugarhill Gang - mnogi i danas mogu pjevati. Hit je u mnogim zemljama dostigao broj jedan - u Njemačkoj je na ljestvicama bio zastupljen 32 sedmice. Ukupno, u Francuskoj je dodijeljeno 35 nagrada od platine i dijamanata.


Rumunsko-moldavska dečka grupa O-Zona dominirala je na hit parada u leto 2004. godine sa njihovim hitom "Dragostea Din Tei" na Eurodanceu. U Njemačkoj je pjesma zauzela prvo mjesto na singl ljestvici tokom 14 sedmica i bila je najuspješniji singl godine. Iako je tekst pjesme u cijelosti na rumunskom, vjerovatno svi još uvijek mogu pjevati danas kada se svira redak “Nu ma, nu ma lei”.

(web)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen