Dienstag, 7. Juli 2020

Dobri čovjek iz Liverpoola



Ex Beatle Ringo Starr slavi 80. rođendan i tim povodom je pozivao fanove da mu se virtuelno pridruže preko instagrama.
On se od ovog 7. jula ubraja među rijetke osamdesetogodišnjake, koji je zajedno sa svojih 850 hiljada sljedbenika na instagramu proslavio rođendan.

Pravo ime mu je Richard Starkey, a poznatiji je pod nadimkom Ringo Starr (rožen je u Liverpoolu 7. jula 1940. godine. Bio je bubnjar grupe The Beatles od 1962. do 1970. godine.


Pjevao je u brojnim poznatim pjesmama Beatlesa, poput Yellow Submarine (Žuta podmornica) i With a Little Help From My Friends, (Uz malu pomoć prijatelja), a napisao je pjesme Don't Pass Me by i Octopus Garden. Takođe je bio pripovjedač u prvim sezonama crtanog filma Tom and Friends.
Stalni član Beatlesa postao je 18. augusta1962. godine, dva dana nakon što Pete Best više nije bio bubnjar u Beatlesima. Zanimljivo je da su Bestovi obožavaoci uznemireno uzvikivali: Pete zauvijek! Ringo nikad! Ringo Starr je skovao neobične fraze, poput “hard day's night” i “tommorrow never knows” što su Beatlesi uzeli za nazive svojih dvaju pjesama.
Nakon razlaza Beatlesa 1970. godine nastavio je veoma uspješnu solo karijeru koja je trajala do 1977. godine. Od 1977. do 1988. bio je u takozvanom umjestničkom stanju mirovanja, a nakon 1989. kreće sa novim muzičkim početkom i turnejama.


Ringo Starr će ove godine svoj 80. rođendana proslaviti online.
Tim povodom on je svake godine 7. jula organizovao veliku uličnu zabavu u Los Anđelesu, a umjesto toga, ove godine je napravio virtualno slavlje.

Događaj prenosi YouTubeu, a Starr je obećao i doveo puno jakih zvijezda, uključujući Jackson Browna, Elvis Costello, Ray Wylie Hubbard, Kenny Loggins, Michael McDonald, Keb Mo i Willie Nelson. Neki su izveli svježe klipove, dok su drugi ponudili snimke sa emisija koje su se odvijale prije pandemije koronavirusa i time povezanih ograničenja.
"Nazvao sam nekoliko prijatelja", rekao je Starr na press konferenciji, uz smeh.
Kao i svake godine, tražio je da fanovi širom svijeta stanu na trenutak sa onim što rade 7. jula u podne i bljesnu znaom za mir.


Biti zajedno, ostati zajedno: znak, kako se nositi sa pandemijom koronavirusa
"Gdje god da se nalazite, u podne možete ići u miru i ljubavi", rekao je.
Starr kaže da je ni on već dugi niz sedmica ostao u kući, pokušavajući ostati zaštićen. Jedini put da se izvuče vani, bilo je ranojutarnja šetnja psa vikendom.
"Ova godina i njen početak bili su zaista teški", rekao je. "Razočaran sam i imao sam nekoliko teških dana."
(today)


Najležerniji Beatle navršava 80 godina

Sa velikim nosom, nije bio najljepši od Beatlesa. Nikada nije smatran muzičkom ikonom poput Johna Lennona († 40). Ali niko nije bubnjao i živio kroz život tako ležerno kao Ringo Starr.
7. jula slavi 80. rođendan.
I tog dana je svojim fanovima priredio koncert na internetskom portalu YouTube. Paul McCartney (78) i Sheryl Crow (58) su među njima.
Ringo Starr: „80-te su već velika prekretnica. To se mora proslaviti! Muzika je moj eliksir života, nikad neću stati. "
Njegov prijatelj, njemački muzičar Klaus Voormann (82) kaže: „Volim Ringa zbog njegove prirodnosti, suhog humora i velikog talenta bubnjara. On je iskrena osoba koja je uvijek tu za vas. Čestitam mu putem e maila jednim malim videom okrugli rođendan."


Privatno je Ringo Starr sreću pronašao kasno, sa 40 godina. Njegov prvi brak (troje dece, 54, 52, 49) propao je 1975. godine.
Zatim je upoznao Bondovu djevojku Barbaru Bach (72, "Špijun koji me je volio"). Par se vjenčao pet godina kasnije i danas je srećan.
Ringo: "Imamo osam unučadi, jednog praunuka."
I dodaje: "Kao jedino dijete, oduvijek sam želio veliku porodicu."
(bild)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen