Dienstag, 14. Juli 2020

Procvjetala od muke




Nekada je na ovom mjestu bio čuveni mostarski han po imenu Čardagija. Austrougari su 1907. godine na mjestu hana sagradili zgradu u kojoj je bila smještena Zemaljska banka. Ta zgrada je isti izgled zadržala sve do rata 1992-1995. godine, kada je zapaljena, devastirana i dovedena u stanje kakvo je danas. Zgrada se nalazi preko puta Narodnog pozorišta, na uglu Titove i Soldine ulice.

Sada iz nje obilno raste drveće, zapuštena, čekajući neka nova, bolja vremena.

Ispred zgrade, koja je nekada plijenila arhitekturom i bojama, rascvijetalo se ovih dana jedno drvo. Kako je to jedan pjesnik jednom rekao: “Iz moje kuće raste drvo”.

Fotografije je 13. jula napravio Azur Azo Karamehić. Zahvaljujemo.


O samoj zgradi, u nekoliko rečenica, Tibor Vrančić je u svojoj knjizi “Mostarski leksikon”, izdanje 2020. napisao slijedeće:


Zemaljska banka. Banka. Čardagija je bilo ime hana – karavan seraja koji se nalazio u prostoru između Hanske ulice (danas Šerifa Burića), Srednje i Soldine ulice. Izgorio je do temelja 1898. g. Na njegovu mjestu izgrađena je 1907. g. lijepa građevina u secesijskom stilu, a po projektu Josipa Vancaša koja je postala zgrada Zemaljske banke. Nakon Prvog svjetskog rata mijenja ime u Srpska banka, a nakon Drugog svjetskog rata imala je više stanara da bi pred zadnji rat u njoj bio smješten dio Privredne banke Sarajevo i Komitet. Ovo lijepo zdanje devastirano je granatiranjem u svibnju 1992. i listopadu 1993. godine. Objekt zahtijeva temeljitu obnovu.


(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen