Mittwoch, 8. Juli 2020

Sa stranica stare štampe: Milenijska izložba, 1896.

U mađarskim novinama Vásarnapi ujság (nedjeljne novine) objavljen je tekst o održavanju Milenijske izložbe 1896. godine.
Te je godine Mađarska slavila 1.000 godina od dolaska Mađara na obale Tise i Dunava pa je povodom toga jubileja održana i Milenijska izložba u Pešti. Izložba je otvorena 1. maja 1896. g. i trajala je punih šest mjeseci, a na njoj je zapaženo učešće zabilježila Bosna i Hercegovina. U posebno izgrađenom paviljonu nazvanoj Bosanska kuća, predstavila se svojim proizvodima, tako da ih je Europa bila u prigodi upoznati po prvi put. Vođa delegacije bio je naš poznati arheolog Ćiro Truhelka, inače ravnatelj Zemaljskog muzeja za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu, a od 1926. do 1931. godine i profesor na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Bosanska je kuća bila izvrsno posjećena i izazvala ogroman odjek u Europi.
Tako se na toj izložbi našla i „zbirka ljetnog povrća domaćih baštovana…pak izlošci voćarskih i vinarskih stanica u Derventi i Mostaru”, s kojima „se mnogi posjetioci nisu mogli naglasiti do sita.” Posebice su se posjetitelji „divili gorostasnim tikvama, silnim krastavcima, prekrasnim patlidžanima (jabučicama), vanredno zanimljivim dinjama, karpuzi, luku i zelju…Tridesetsedam vrsta raznolika grožđa uzbugjuje naprosto ne samo apetit, nego i malu zavist susjednih izlagača s preobilja naše vinorodne Hercegovine. Bosna i Hercegovina odnješe i na ovoj povremenoj izložbi prve nagrade…”
Ovi izvadci su uzeti iz knjige BiH na milenijskoj izložbi prigodno izdatoj tim povodom, a u cjelosti se može pronaći u arhivi knjiga na www.cidom.org Donosimo i fotografiju Bosanske kuće kao i veliko izvješće iz tadašnjih mađarskih novina Vásarnapi ujság (nedjeljne novine).

Fotografije: Izvod iz novina sa slikama Bosanske kuće, 1896. godine

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago/ Armin Džabirov
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen