Montag, 6. Juli 2020

Revolucionarka u laboratoriji







Uskoro u kinima: Marie Curie - Elementi života.
Režija: Marjane Satrapi. Uloge Rosamunda Pike, Sam Riley, Any Taylor-Joy.

Sudbina pojedinca ne bi nam trebala biti bitna, rekla je jednom istraživačica Marie Curie, važno je samo naučno znanje o čovječanstvu.
Film »Marie Curie - Elementi života« snažno se protivi pionirki nauke. U univerzitetskim učionicama i laboratorijama Pariza, Maria Sklodowska (Rosamund Pike), koja je vodila porijeklo iz Poljske, hrabro se takmičila protiv uskogrudnosti naučnog svijeta sa kraja 19. vijeka, sve dok nije u svog saradniku Pierre Curie (Sam Riley) pronašla suborca i supruga.
Iransko-francuska režiserka Marjane Satrapi je postala poznata po snimanju grafičke novele "Persepolis". Sada je adaptirala grafički roman Lauren Rednissa posvećen Marie Curie.
U početku Satrapi izgleda opsjednuta sjajnim učinkom istorijski detaljne, psihološki bogate biografije ove žene. Tako se može vidjeti istraživački par Marie i Pierre, kako se raduju njihovim otkrićima radijacije i radioaktivnosti, a nakon toga sesuprug razboli, a potom nesretno završi. Tek nakon muževe smrti, heroina se pretvara u idiosinkratskog vizionara. Šalje mobilne komore za rendgensko snimanje na ratišta Prvog svjetskog rata, a noću sanja slike eksplozije atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata. Možda Marie Curie, o kojoj ovaj film priča, ima malo zajedničkog sa stvarnom dobitnicom Nobelove nagrade, koja joj je posthumno dodijeljena 1934. godine, osim imena i kovrdžave frizure.
Ali, kao pop ideal borca za precizno razmišljanje i ljudsku empatiju, ona je sjajna.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen