Donnerstag, 9. Juli 2020

A sad i Muzej bikinija







Bikiniji koji su pripadali slavnim osobama dobili su novi dom u malom gradiću na jugozapadu Njemačke, koji se prozvao glavnim gradom kupaćih kostima. U Bad Rappenau smještenom između Frankfurta i Stuttgarta, prvi svjetski muzej bikinija otvaren je u nedjelju 5. jula, na svjetski dan bikinija.

"Muzej umjetnosti bikinija" usmjerit će se na istoriju kupaćih kostima i promjenu dizajna od 1870. do danas. Od oko 1200 eksponata na 1500 kvadratnih metara, zvijezde postavke su 12 od 16 originalnih dvodjelnih bikinija koje je 5. jula 1946. godine dizajnirao tvorac bikinija, francuski inžinjer Louis Reard. Predviđajući šok koji će taj modni iskorak izazvati, dizajner ga je nazvao Bikini po ostrvima na kojima je te godine testirana atomska bomba.

Nakon toga bikini je postajao sve popularniji i popularniji, a i drugi dizajneri počeli su kreirati svoje modele. Iako ga je početkom pedesetih Vatikan proglasio "grješnom odjećom" pa je bio zabranjen u mnogim drugim zemljama, bikini je sve to preživio.

Tokom godina obožavale su ga sve legendarne ikone stila, poput Marilyn Monroe i Brigitte Bardot, koje su samo doprinijele njegovoj popularnosti. Nakon 74 godine, bikini je i dalje najpopularniji model kupaćeg kostima.

Priča o bikiniju, kako kažu u muzeju, nije samo priča o modi i plaži nego i o skandalima, kao i postupnoj emancipaciji žena. Muzej predstavlja običaje kupanja od danas pa sve do Srednjeg vijeka. Osim velikog broja bikinija posjetiocima su na raspolaganju multimedijalne izložbe, umjetnička djela i stare reklame za bikinije.

(express)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen