Mittwoch, 1. Juli 2020

Pred “prepunim” gledalištem



Pred punim gledalištem u Barseloni, Uceli kvartet je odsvirao pogrebnu muziku Giacoma Puccinija: djelo "Crisantemi". U sjajnom Gran Teatro del Liceo svih 2292 sjedišta bilo je ispunjeno biljkama, koje su nakon koncerta otišle što većem broju zaposlenih u bolnicama i zdravstvenim ustanovama u gradu. Španija je jedna od zemalja koja je najjače pogođena virusom Covid-19, a stroge mjere žaštite su upravo tada bile završene.

U dvorani, i na pet nivoa Gran Teatre del Liceu u Barseloni, obično bude prisutno 2292 obožavalaca opere. Obično oni bivaju očarani orkestralnim zvucima i arijama Mocarta, Verdija ili Puccinija.
Ali sada više ništa nije normalno, pogotovo ne u Španiji. Zemlja koja je najteže pogođena virusom corone patila je od posebno strogih uslova zaštite. I operne kuće su ostale zatvorene tokom pandemije. Ali potrebe su dovela do stvaranja novih kreativnih ideja i inicijativa.
Jedno umjetničko djelo je na trenutak ispunilo kuću na Ramblasu. Umjetnik Eugenio Ampudia podsjetio je na snagu i krhkost prirode. Četiri gudača su odsvirala varijacije iz djela "Crisantemi" Giacoma Puccinija, pred posebnom vrstom publike - 2292 saksije sa biljkama.
Kasnije su ih podijelili uposlenim klinika, kao zahvalu za njihov trud tokom pandemije.
Koliko god da se događaj činio pomirujućim, nakon svih otkazanih koncerata i opernih večeri, imao je i jednu gorku notu. Jer, krizanteme se smatraju cvijećem oplakivanja.
A Giacomo Puccini je djelo "Crisantemi" napisao kada je oplakivao jednog prijatelja.
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen