Sonntag, 19. Juli 2020

Podvodni raj

Ovakvi momenti privlače profesionalce i hobi fotografe iz cijelog svijeta u dubinu. Oko 70 posto zemlje pokriveno je vodom, a poznat je samo djelić ljepote i raznolikosti životinja i biljaka koje oduzimaju dah. Ko god pogleda fotografije ovih fotografa, poželio bi odmah zaroniti: lebditi bestežinski, prebaciti se na usporeno kretanje, i pobjeći od sadašnjeg ludila korone.

Mnogi ove godine ne provode godišnji odmor na egzotičnim plažama, već ostaju uz svoju obalu. Tamo je voda rijetko kristalno čista, a planktoni je zamračuju kao smeđu supu.

To ipak ne odvraća fotografe, koji rone po čitavom svijetu, i također im je zabavno fotografisati i ribe na kućnom pragu. Pod vodom se ne može ništa učiniti bez jakog blica. Jer što se dublje roni, to boja više pada. Na pet metara, koralno crvena boja se pretvara se u smeđi mulj, a na 15 metara jarko žuta u oker. A sa blicom slike mogu biti bogate bojama, što pokazuju slike u prilogu.

Svijet izgleda sasvim drugačije u morskim dubinama.


U oku tornada: Američki fotograf Adam Martin ronio je sa svojim partnerom u meksičkom Nacionalnom parku Cabo Pulmo kada ih je ogromno jato srebrno sjajnih skuša iznenadilo. Jato je potamnilo površinu vode poput zida prije nego što se uputilo na morsko dno i okretalo se poput tornada oko vlastite ose.

Zavodnička idila: Grupa foka, lovaca na rakove, kruži vrhom podvodnog ledenog brijega. Foke su se kroz vodu kretale skoro bestežinski. Slika koja na prvi pogled izgleda skladno, pokazuje i koliko je porozan led na Antarktiku. Fotograf Greg Lecoeur dobio je nekoliko nagrada za slike sa ove ekspedicije.

Zaštitni plašt: Mlada galeere riba nalazi utočište ispod otrovne vatrene meduze. Stanice meduze ne mogu naškoditi ribama, tako da su ovdje sigurne od neprijatelja. Tianhong Wang fotografisao je neobičan prizor u tamnoj vodi kraj Filipina.


Oblik svjetla: Kao da ga je pogodila munja, riba se zagleda u objektiv fotografa Trevora Reesa. On je ovo obojeno morsko stvorenje otkrio ne u nekim egzotičnim vodama, već u Lamanš kanalu blizu Plimuta.


Blještave boje u mraku

U eteru: jednoroge garnele, veličine nešto manje od deset centimetara, odmah se mogu prepoznati po njihovim dugim antenama. Japanski fotograf Keigo Kawamura ipak je morao zaroniti za njima nekoliko puta. Tek na dubini od 40 metara otkrio je grupu od nekoliko hiljada životinja kako polažu svoja jaja.

Smiješni razbojnici i osjetljiva stvorenja

Razbojništvo: Blune uoče svoj ulov s velike visine. Kao kamikaze zviždeći zarone u vodu. Ribe nemaju nikakve šanse protiv ovih brzih morskih ptica. Johan Sundelin fotografisao je podvodni spektakl na šest metara dubine, ispod škotskih Šetlandskih ostrva.

Rendgenski prikaz: Morski konjić koga je Stefano Cerbai osvijetlio ispred Filipina, izgleda nježno i prozirno. Za ovu sliku, fotograf je blic postavio iza životinje.


Led u novoj dimenziji

Prava veličina: Voda ispod grenlandskog ledenog brijega imala je temperaturu od minus dva stepena hladnoća kad se Nijemac Tobias Friedrich spuštao sa svojim timom i fotografirao bijelog giganta. Na slici se vidi obim ledenog brega koji ne možete ni zamisliti bez pogleda iz vode.


Morski psi se također rađaju mali

Podvodno rođenje: iz ljuske se izlije sitni pas.

Filippo Borghi promatrao je ovo jaje više od mjesec dana, roneći danima, nadajući se da će prisustvovati porođaju. Njegovo strpljenje se isplatilo.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen