Samstag, 18. Juli 2020

Iz životinjskog svijeta: Borba kljunovima





Borbe kljunovima dalmatinskih pelikana (Pelecanus crispus) na jezeru Kerkini u Grčkoj su žestoke. Sa težinom do 15 kilograma i rasponom krila oko tri metra, ovi pelikani su jedne od najvećih letećih ptica na svijetu.

Kako bi umirili ove pohlepne divove, ribolovci im redovno odbace dio svog ulova.

A za to imaju jedan dobar razlog.

Kada su im kljunovi, dugi oko 40 centimetara, puni, ne mogu naštetiti ribarskim brodicama.


Uz temu:

Dalmatinski pelikan (lat. Pelecanus crispus) je najveća vrsta pelikana. Gnijezdi se na Balkanu, Maloj Aziji, Levantu, Ukrajini, južnoj Rusiji, sve do Mongolije i Kine. Naseljava močvare i obale jezera. Prvi naučni opis ove vrste napravio je njemački ornitolog Carl Friedrich Bruch 1832. godine prema primjerku ulovljenom na Neretvi. U Bečkom muzeju prirode čuvaju se jaja koja su danas jedini dokaz da se u dolini Neretve nekada gnijezdila ova ptica. Nema postojećih podvrsta, ali je u pleistocenu postojala paleopodvrsta Pelecanus crispus palaeocrispus. Opisana je prema fosilima iz Binagadya u Azerbajdžanu.

Jezero Kerkini (grčki: Λίμνη Κερκίνη) ili Butkovsko ezero (makedonski / bugarski: Бутковско езеро) nalazi se u Prefekturi Seres na sjeveru Periferije Centralna Makedonija, u sjeveroistočnoj Grčkoj pored granice sa Bugarskom.

Jezero Kerkini je veliki rezervat ptica selica iz Balkana, Mađarske, Crnog mora na putu do Egejskog mora. Uz jezero živi čak 227 vrsta ptica., od kojih nisu sve selice, a njih 76 su vrlo rijetke i ugrožene, 31 vrsta je zaštićena.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen