Freitag, 24. Juli 2020

Izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, koji bi trebali biti održani 20. decembra ove godine.

Predsjednik Komisije Željko Bakalar naglasio je da je Mostarcima biračko pravo bilo uskraćeno 12 godina, te da su konačno uslovi za održavanje izbora ispunjeni, zbog čega je želja svih članova bila da se oni organizuju što prije.

“Smatramo da je naša obaveza da raspišemo izbore što prije i da budu održani u istoj godini kada se održavaju lokalni izbori u BiH. Mišljenje Evropske komisije je, takođe, da treba osigurati održavanje izbora u Mostaru”, izjavio je Bakalar i podsjetio da je danas zadnji rok, odnosno 150. dan, kada se po zakonu moraju raspisati izbori.

“Izbore potrebno raspisati minimalno 150 dana prije njihovog održavanja, zbog čega zakonski nismo mogli da ih raspišemo istog dana kada i lokalne izbore, 15. novembra”, objasnio je.

Dodao je da su izbori u Mostaru jedan od 14 ključnih uslova Evropske unije za BiH, te da će se birati 35 gradskih vijećnika.

Današnje odluke omogućene su promjenama Izbornog zakona i usvajanjem zahtjeva Ustavnog suda BiH iz 2010. godine.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara te bi se oni trebali održati 20. decembra ove godine.

Ovo je bio prijedlog predsjednik CIK-a Željko Bakalar, a nakon rasprave tačka je usvojena.
Broj birača u Mostaru na dan 22. jula bio je 100.457, a današnje odluke omogućene su promjena Izbornog zakona i usvajanjem zahtjeva Ustavnog suda BiH iz 2010. godine.
Termin održavanja izbora uvjetovan je rokovima i potrebnim protekom od 150 od dana raspisivanja.
U Gradsko vijeće birat će se 35 vijećnika sa 7 izbornih jedinica, od toga je 6 gradskih područja te sa centralne gradske liste.
Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, a ovogodišnji pregovori o ispunjavaju presude i donošenje novih pravila o provođenju izbora motivirani su pritiskom međunarodne zajednice i presudom Suda u Strazburu u predmetu "Baralija protiv BiH".
Mostarom od 2013. godine, kad je prestao mandat Gradskom vijeću biranom na izborima 2008. godine, vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić.

(klix 20200723)Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen