Sonntag, 5. Juli 2020

Međunarodni dan bikinija




Kada je francuski inženjer Louis Reard 5. jula 1946. godine osmislio i predstavio prvi minijaturni dvodijelni kupaći kostim, nije ni slutio da će taj komad odjeće zauvijek promijeniti žensku modu.
Bikini je svijetu prva predstavila 19-godišnja Micheline Bernardini, egzotična plesačica iz pariškog kasina, na jednom takmičenju ljepote, jer njegov kreator nije uspio nagovoriti nijednu uglednu manekenku da na sebe obuče taj oskudni kostim za kupanje.
Bikini je odmah postao hit, a izgledao je kao na slici: Malena kutija, koju djevojka na slici drži u ruci, bila je cijelo njegovo pakovanje. 

Obzirom na to da je izazvao "boom" u svijetu mode, samo par dana nakon što su izvršena eksplozivna nuklearna testiranja na atolu Bikini u Tihom okeanu, ime se gotovo samo nametnulo. 

Bikini je nakon toga postajao sve popularniji i popularniji, a svi drugi dizajneri počeli su kreirati svoje. Iako ga je početkom pedesetih Vatikan proglasio "grješnom odjećom" pa je bio zabranjen u mnogim drugim zemljama, bikini je sve to preživio.
Tokom godina obožavale su ga sve legendarne ikone stila, poput Marilyn Monroe i Brigitte Bardot, koje su samo doprinijele njegovoj popularnosti. Nakon 74 godine, bikini je i dalje najpopularniji model kupaćeg kostima, i ima svoj vlastiti dan, a taj dan je upravo danas.

Šta uraditi: Proslaviti dan bikinija, ako ne može na plaži, onda barem u nekom bazenu.
(spagos)
Kada je francuski Kada

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen