Dienstag, 7. Juli 2020

Svako u svom mjehuru



U Torontu, u Kanadi, sada postoji i joga pod pleksiglasom
Žena u ružičastoj opremi vježba jogu pod nekom vrstom staklenog štitnika, a vježba koju radi zove se "pas koji gleda dolje" i trebala bi da doprinese opuštanju. Proteklog vikenda u joga studiju u Torontu postavljene su providne polukugle za vežbanje, tačno uz "Međunarodni dan joge", 50 komada, dva metra visoke, i tri metra u prečniku. To izgleda kao vizualizacija društva, u kojem se sada svi nalaze u svom filtriranom mjehuriću: 50 ljudi u 50 "mjehurića", svi na jednom mjestu, ali na kraju krajeva, svak posebno za sebe.
Inicijatori obećavaju ništa manje od slijedećeg: "Dobijate svoju kupolu, samo za sebe i imate manje kontakata nego da ste u parku ili supermarketu."
Ova konstrukcija logičan je razvoj nakon višemjesečnih joga sesija na kućnoj prostirci ispred malog ekrana sa lošim kvalitetom prenosa.
Sada možete malo izaći i na ovaj svijet, koji se toliko promijenio i postao toliko nesigurniji - ali zahvaljujući ovom privatnom balonu, sa kontaktima koji su dobro dozirani i sa zidovima od pleksiglasa koji filtriraju sve. Ako ispod kupole istežete mišiće, ili duboko udahnete, doživljavate svijet bez uznemirujućih faktora i ostajete neometani od posjetilaca parka, pa čak i od posjetilaca supermarketa.
Umjesto vječno istih lica oko vas u četiri zida, postoji barem mala promjena, uz malo sreće, plavo nebo, sunce, jato ptica u daljini, jedna porcija stvarnosti, samo bez dosadne gradske buke i iritantnog smrada. Organizator je najavio da će se njihova ponuda zasnivati na četiri elementa "zemlja, voda, vazduh i vatra". Kupola se, naravno, dezinficira jednom u sat vremena.
Ako ostavite po strani tmurne riječi i laganu arhitekturu staklenih kupola, odjednom se javljaju potpuno različite misli: zar bivši albanski diktator Enver Hoxha nije opkolio svoju zemlju sa gotovo 200 000 betonskih sivih bunkera, kako bi zaštitio svoju zemlju od invazije? Nisu li nekako imali sličan oblik? (Usput, danas se ti isti bunkeri mogu dijelom rezervisati putem Airbnba).
I zar nije jako vruće kad sunce sija, zbog staklene ambalaže koja malo podsjeća na staklenik?
Da, ali čak i to sa računicom i savjetom: vježbajte „vruću jogu“, temperature će se tokom jula svakako ponovo penjati visoko. Kažu 37 stepeni? To je otprilike tjelesna temperatura svake osobe.
A to je ujedno i temperatura plodne tekućine prije poroda. Naravno, u plodnom mjehuru.
(sdz)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen