Sonntag, 19. Mai 2019

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


Demonstranti su se sakupili ispred glavne komande Sudanske vojske, u Khatrumu, glavnom gradu Sudana. Nakon što je dugogodišnji moćnik Omar al Bashir svrgnut sa vlasti, demonstranti žele prisiliti vojnu vladu da sada vlast preda civilnoj vladi. Nastak slijedi…

Jedan ogromni talas zapljusnuo je obale Walesa, u blizini grada Porthcawla, na putu kuda je prošao front oluje po imenu „Hannah“.

Nakon jakih kišnih padavina i poplava, tone otpadaka plivaju u vodi luke Durban u Južnoj Africi. Tu se nalazi sve što su poplave donijele sa kopna, ali i ono što je prethodno bačeno u more.

Posjetioci razgledaju postavku u digitalnom Muzeju umjetnosti „teamLab Borderless“ u Tokiju, u Japanu. Čak 520 kompjutera i 470 projektora, na 10 hiljada kvadratnih metara površine, prikazuju jedan sasvim novi, trodimenzionalni svijet.

U Japanu jedna drevna tradicija, koja se u pojedinim područjima održava svake godine. Sumo hrvači natjeravaju bebe na plač. Kako kažu, svečanost služi u svrhu blagoslova djece, koja bi nakon ovog trebala ostati zdrava i jaka.

U Xonocatlanu u Mexicu su prethodnih dana svi bili u groznici plišanih medvjedića. Tu je predstavljen najveći plišani medo na svijetu, dug 20 metara i težak oko 4 tone. Ovim dimenzijama ušao je u Guinessovu knjigu rekorda.

A onda dalje, u Quanzhou u Kini. Wu Huaqing i njegov djed Wu Zongzhong stoje između bačava sa fermantizovanom sojom, u njihovoj firmi koja proizvodi sos od soje. Wu rukovodi preduzećem koje se već treću generaciju nalazi u porodici, a svoje proizvode prodaje u svim zemljama Azije.

Šta je masovni turizam, pokazuje slika iz pustinje u Kini, u blizini grada Dunhuang. Hiljade kamila, sa  hiljadama turista, sve u isto vrijeme, i uzduž i poprijeko pustinjskih pješčanih dina.

Kakav je običaj kad se ženi jedan kralj, i to na Thailandu. Kralj Maha Vajiralongkorn ženio je svoju životnu saputnicu Suthidu Tidjai. Tokom ceremonije, kralj njegovoj ženi sipa svetu vodu po glavi, dok ona leži na podu, kao i ostali prisutni.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen