Montag, 27. Mai 2019

Lucky Luke ponovo u sedlu, ali biciklističkom



On još uvijek nosi svoj bijeli kaubojski šešir. Cigaretu mu je crtač već odavno izbrisao, a umjesto nje u usta stavio bezopasnu slamku.
Lucky Luke se ponovo vratio.
Sada je brži nego ikada. Vozi biciklo. Novi nastavak stripa „Lucky Luke sattelt um“ je homage berlinskog crtača Mawila  junaku, koga je 1946. godine prvi nacrtao Belgijanac Morris.
Mawil je rođen 1976. godine u istočnom Berlinu, i vrlo rano počeo precrtavati svog Lucky Luka, iz knjižice svoga prijatelja, kome je baka sa zapada poslala knjižicu u paketu sa dvostrukim dnom. Već tada je Mawil inhalirao mnogo toga od legendarnog Morrisovog vica, koga je kasnije slijedio, takođe, i Goscinny, suvereno i smiješno,  i sve to prenio u sadanašnjost. Već na prvi pogled može se zaključiti da je lik crtački, potpuno drsko preuzet, Lucky Luke sa bubuljastim nosom, i škiljavim očima, kao i Jolly Jumper, koji sada izgleda kao dječije strašilo.
Kauboj, uvijek spreman da pomogne, sada vozi biciklo sa lancem. Kriminalna braća u žutim majicama, Daltoni, nažalost, nisu tu. Ali, Mawilov Luke budućnosti ima puno drugih problema i pouzdano, sad čisti sve protivnike moderne mobilnosti, koji mu se nađu na putu.
Lucky Luke je kod nas poznatiji kao Talični Tom ili Srećko Munja.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen