Mittwoch, 1. Mai 2019

Prvomajska budnica







Proslava Međunarodnog praznika rada, 1. maja, u Mostaru je počela jutros u šest sati prvomajskom budilicom orkestra Hrvatske glazbe Mostar.
Orkestar je prošao kroz čitav grad i zvucima svjetskih poznatih koračnica građanima čestitao Međunarodni praznik rada.
Povorka traje obično sat i po, a krenula je s Rondoa, ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače. Svirači su zatim išli ulicom Kneza Mihajla Viševića Humskog, poznatijom kao Liska, onda su kod "Doma zdravlja" skrenuli prema Starom gradu.
Na Starom mostu duže su se zadržali, odsvirali jednu od najljepših kompozicija, a zatim preko Titove ulice došli do Razvitka.
Preko Musale i Šantićeve ulice vesela kolona praćena pogledima tek razbuđenih sugrađana je stigla do ulice Dr. Ante Starčevića. Slijedila je ulica Kralja Tomislava (Avenija), onda Avenijom do križanja s ulicom Kardinala Stepinca (Katedrala) i natrag na polaznu tačku - Rondo.
Voditelj Hrvatske glazbe Mostar Miro Šimunović je rekao kako ova tradicija opstaje zahvaljujući upravo njihovom entuzijazmu.
Podsjeća kako Hrvatska glazba Mostar više od dvadeset godina zaredom budi Mostarce za Prvi maj, te kako su svake godine sjajno prihvaćeni od građana.
“Hrvatska glazba Mostar prvi put nastupila je 1995. godine, te od tada nikada nismo imali pauze”, dodaje Šimunović.
Inače, Prvi maj, Praznik rada, i ove godine u Mostaru protiče bez organizovane proslave, a i nekad tradicionalni grah u velikom gradskom parku zaobišao je opet grad na Neretvi.
Mostarci će kao i svake godine obilježiti Međunarodni praznik rada na tradicionalnim izletištima van grada, i to tradicionalnim roštiljem na Buni, nekadašnjem Sportsko-rekreacijskom centar južno od Mostara, te na Rujištu, a neki od njih i na Makarskoj rivijeri u susjednoj Republici Hrvatskoj, gdje su na produženom vikendu.

(fotografije klix.ba)
(ns)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen