Mittwoch, 15. Mai 2019

Jednostavno, magija


Svi su djeca od broja 7008.
Zahvaljujući internetu, potomcima jednog anonimnog davaoca sperme, pošlo je za rukom da prvo ostvare kontakt, a onda da se i sastanu zajedno. Sve polubraća i polusestre su se sastali, i tako je nastala jedna velika familija novog tipa.
Njih devetoro djece od nepoznatog, susreli su se prvi put u Kansas Cityju, 2018. godine, doputovali su iz raznih saveznih država SAD, i proveli tri dana zajedno u jednom hotelu.
A šta se tamo dešavalo, jedva da je i jedno od njih moglo pretpostavljati. Bila je to jednostavno, magija, tako su barem izjavili prilikom rastanka.
Odmah nakon dolaska, svima je upalo u oči jedna stvar: svi su imali crnu kosu, markantnu bradu, plave oči. Najvjerovatnije, geni naslijeđeni od oca..
Od njega nema niko fotografiju, samo broj, pod kojim se vodi kod Banke sperme.
Grupa koja se počela baviti traganjem, potvrdila je novu rodbinu. Prema njihovoj izjavi, tu su se sastali potomci istog donatora sperme. Nik je tada imao 15 godina, Joseph 12, a drugi su bili između njih: Paul i Molly, Chelsea i Zoe, Chris, Jenna i Lizzie.
Izgledali su radosno što su zajedno, a razgovarali su kao stari poznanici.
Naučnici Rosana Hertz i Margaret K. su iskustva sa ovog sastanka stavili u jednu iscrpnu knjigu, u kojoj se uz iskustva ovih devetoro, nalaze i intervjui sa oko 350 djece, čiji otac je bio donator. Oni su, prije svega, htjeli doći do saznanja kako se ljudi nose sa ovim saznanjima, a pogotovo, kada odjednom imaju rodbinu, koje im je do tada bila potpuno nepoznata i strana.
Šta pokazuje istorija grupe 7008.?
Od početnih devet, grupa je ubrzo narasla na 15, zatim i na 20. Ali, samo godinu dana nakon sastanka u Kanzas Cityju, početni entuzijazam je splasnuo. Tokom vremena, teško je bilo izbjeći ono što ide s tim uzrastom: ljubomora, svađe oko tvrdnji o liderstvu, frakcionizam.
Istraživači su pronašli manje grupe koje još funkcionišu. Budućnost projekta, kao što je 7008 je još neizvjesna. A sličnih stvari ima i u sasvim normalnim porodičnim okruženjima.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen