Mittwoch, 29. Mai 2019

Neobični svjetski putnici: „Jedan čovjek, jedan put“






Christian Adeler (36), Nijemac, koji od sredine marta pješači s jedne na drugu stranu svijeta, od Njemačke do Japana, u avanturi koju je nazvao “Jedan čovjek – jedan put”, primljen je u Gradskoj upravi Mostar.
Na put je krenuo iz njemačkog Lauchringena (pokrajina Baden-Württemberg) 14. ,marta ove godine, sa ciljem da pješke stigne u Tokio. Namjera mu je da u 16 mjeseci propješači 16.000 kilometara i svojevrsnom trakom prijateljstva poveže gradove i države kroz koje prolazi.
Put kojim je krenuo vodi ga od Lauchringena preko Švicarske, Austrije, Italije, Hrvatske, zatim Bosne i Hercegovine, Srbije Bugarske, Turske, Gruzij, te dalje kroz Armeniju, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kinu i na kraju u Japan.
Na svom odredištu u Tokiju želi predati svojevrsnu traku prijateljstva, po njegovoj tvrdnji najveću na svijetu, Međunarodnom olimpijskom komitetu povodom Ljetnih olimpijskih igara.
U svakoj od 16 država kroz koje će pješačiti, u gradovima koje je unaprijed odabrao, namjerava u znak prijeteljstva ostaviti jednu kamenu plaketu.
Na put je krenuo 14. marta 2019. godine, na dan koji je za njega poseban, na rođendan Alberta Einsteina.
Tokom boravka u Mostaru izjavio je kako putovanje želi završiti na dan otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine. U razgovoru je istakao kako mu je motiv za put bio, što traži radost u samom sebi, a upravo ono što svijetu nedostaje je više radosti. Naglasio je kako želi povezati ljude i različite nacije, te da želi poslati poruku da ne postoje granice i da se moramo prihvatati i uvažavati različitosti. Odlučio je posjetit Mostar, koji ima UNESCO-ov spomenik, a grad Mostar je kandidat za Europsku prijestonicu kulture 2024 godine uz slogan „Sve je premostivo“.
Namjerava hodati cijelim putem, a jedino će od Šangaja do Osake, morati brodom. U BiH je došao preko Hrvatske, a zatim ide u Srbiju, Bugarsku i Tursku, gdje završava prvi dio putovanja. Nakon odmora i susreta s prijateljima, kreće u Aziju – najprije u Armeniju i Gruziju, a zatim u Iran, Turkmenistan, Uzbekistan i Kazahstan, i to ću proći do kraja 2019. godine. U novoj godini, trebao bi stići u Kinu, gdje će hodati pet i po mjeseci.

U maju planira stići u Shanghai i onda brodom ide u Osaku, odnosno Japan. U Tokio želi stići do otvaranja Olimpijskih igara, kako bi izvršio svoju misiju mira i prijateljstva.

Ruta: 10. mart St. Galen (Švajcarska), 28. mart Landeck (Austrija), 19. april Trst (Italija), 2. maj Zadar (Hrvatska), 12. maj Mostar (Bosna i Hercegovina), 29. maj Niš (Srbija), 4. juni Sofija (Bugarska), 21. juni Istanbul (Turska), 10. august Tbilisi (Georgija), 18. august Jerewan (Armenija), 23. septembar Teheran (Iran), 20. oktobar Asgabat (Turkmenistan, 27. novembar Taškent (Uzbekistan), 22. decembar Almaty (Kazahstan). 30. maja 2010. želistići u Shanghai (Kina). 14. juna Tokio (Japan), i ostati u Japanu na Olimpijskim igrama koje počinju u julu 2020. godina.

Oprema: Ruksak težak oko 10 kilograma, uz jednu matu za ležanje, jednu viseću ležaljku, jedan šator, GPS uređaj, powerbank za struju, tablet i mobitel, knjige, bibliju. Za vize je platio 2 hiljade eura.
Računa da će mu trebati 7 pari patika, i tri pasoša
(novasloboda, welt)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen