Freitag, 31. Mai 2019

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana


Na jednoj priredbi sumo hrvača u Tokiju, studenti Nipon Sports Science University takmičili su se međusobno, kako bi pokazali svoje umijeća, ali i druge zainteresovali za ovu drevnu, japansku sportsku diciplinu.

U svijetu baš svašta, kako kaže i naslov: U New Yorku su učesnici u takmičenju pod nazivom „Plane Pull“ imali zadatak da vuku jedan plavi JetBlue A 320. Pobjednik je bila ekipa koja je avion vukla čitavih 30 metara. Takmičenje je imalo humanitarni karakter, s ciljem da skrene pažnju na djecu oboljelu od raka.

Ramazan je. Jedan vjernik uči iz Kurana, u svetištu šeik Abdul Qadir Geelani u Srinagaru, u Indiji.

U Pnom Penhu, Kambodža, ljudi se na Nacionalni dan sjećanja, prisjećaju žrtava genocida Crvenih Kmera. Cheoung Ek je najzloglasnije polje ubijanja, gdje je između 1975. i 1979. godine pogubljeno oko 17 hiljada civila.

U Cannesu, u vrijeme filmskog festivala, nisu samo glumci u prvom planu. Ljubitelji filmova iz serijala „Žandar iz Saint Tropeza“ preobukli su se u kostime glavnih aktera ovih filmova, i tokom 72. festivala, na motoru sa prikolicom, provozali se uzduž Promenade de la Croisette u Canessu.

U Khai Nguyen pagodi u Son Tayu, na sjeveru Vijetnama, izgrađena je jedna ogromna statua Budhe. Snimak je napravljen dan uoči Vesaka, dana Budhine smrti.

Američki padobranci se vraćaju nazad, nakon što su skočili padobranom iznad Le Mont Saint Michela, na sjeverozapadu Francuske, tri sedmice prije 75. godišnjice Dana D. Za podsjećanje, 6. juna 1944. godine, oko 156 hiljada savezničkih vojnika iskrcalo se na tlo Francuske.

Airbus A319 stoji u magli, na pisti vojnog dijela aerodroma Tegel u Berlinu. Avion za potrebe vlade leti u Helsinki, gdje je održan sastanak Odbora ministara Vijeća Evrope.

U Ahmedadu u Indiji, domaćice bacaju glinene posude za vodu ispred zgrade Gradske uprave, u znak protesta protiv lošeg snabdijevanja grada vodom.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen