Freitag, 10. Mai 2019

Novo u Evropi: Četiri engleska tima u finalima, od toga tri iz Londona


Dešavalo se i do sada, da se u završnici nekog kupa u fudbalu u finalu nađu dva tima iz iste zemlje. U finalu Lige šampiona 2013. godine igrali su Bayern München i Borusia Dortmund, a 2014. i 2016. godine dva španska tima Real Madrid i Atletico Madrid.
U Ligi Evrope, koja se prije zvala Kup UEFA, igrala su 1972. godine dva englaska tima,  Wolverhampton i Tottenham, zatim 1980. godine dva njemačka tima, Eintracht Frankfurt i Borusia Monchengladbach, onda 2011. godine Porto i Sporting Braga iz Portugale, 2014. godine dva španska tima, Atletico Madrid i Arletico Bilbao, zatim 1998. godine dva italijankska tima Inter i Lazio, i 2007. godine Sevilla i Espanyol Barcelona iz Španije.
U finalima oba kupa nalaze se timovi, ne samo iz jedne zemlje, Engleske, nego iz jednog grada, čak tri tima su iz Londona. Jedna dupla novina.
U Champions League u duelu za krunu u kraljevskoj klasi u Madridu, naći će se FC Liverpool i Tottenham Hotspur. U Bakuu u finalu Europa League, sastaće se FC Chelsea i FC Arsenal. Sva četiri mjesta zauzimaju timovi iz Engleske, rekord u istoriji Evropskih pokala. Do sada se nije desilo da od četvorice finalista trojica dolaze iz istog grada. Tottenham, Arsenal i Chelsea zastupaju London u dva finala.
Tri tima iz jedne zemlje u oba finala, već su igrali 2014. i 2016. godine, kada su u finalu lige šampiona igrali Real i Atletico iz Madrida, a istovremeno je Sevilla oba puta, istih godina, osvajala Ligu Evrope.
Četiri učesnika u završnim utakmicama iz jedne zemlje već su bili 1962. i 1990. godine, ali tada su još postojala tri paralelna takmičenja, Kup prvaka, Kup pobjednika kupova i Kup sajamskih gradova, kasnije Kup UEFA.
Španija je 1962. godine u tri finala imala četiri tima, Real u kupu prvaka, Atletico u Kupu pobjednika kupova, te Valencia i Barcelona u kupu sajamskih gradova.
Slično se desilo i sa italijanskim timovima 1990. godine, AC Milano u Kupu prvaka, Sampdoria u Kupu pobjednika kupova te Juventus i Fiorentina u Kupu UEFA.
(kicker)
 Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen