Samstag, 11. Mai 2019

Odštampano 46 miliona novčanica od 50 dolara sa greškom





Australijska centralna banka uložila je dosta truda oko nove novčanice 50 dolara, ali je ovih dana morala priznati da je na novčanici napravljen jedan pravopisni previd.
Na novčanici je kao jedna od mnogih sigurnosnih karakteristika odštampan govor australijske aktivistkinje za prava žena Edith Cowan, i u riječi „responsibility“ (odgovornost) nedostaje treće „i“. Niko nije uočio grešku na novčanici, prilikom izdavanja u oktobru prošle godine.
A to je uistinu bilo vrlo teško i uočiti prostim okom, jer je govor odštampan mikroslovima. Jedan australijski državljanin se potrudio i Centralnoj banci ukazao na grešku.
Banka je grešku prihvatila i saopštila da će ista biti ispravljena prilikom štampanja sljedećeg kontigenta. Serija od 46 miliona novčanica sa pogrešno napisanim tekstom izdata je u oktobru prošle godine. Sve ove novčanice će i dalje biti zadržane u prometu, i zadržavaju vrijednost, koja preračunato iznosi oko 31 euro.
U citatu koji je odštampan uz lik Edith Cowan stoji: „Velika je odgovornost biti jedina žena ovdje“.
Novčanica od 50 dolara je najčešća moneta u opticaju u Australiji, a bankomati ih najčešće izdaju.
Cowan je odigrala veliku ulogu u provođenju izbornih prava žena u Australiji. Bila je prva žena  poslanik u tamošnjem parlamentu, u dobi od 60 godina. Rečenicu, odštampanu pored njene slike na novčanicina, rekla je tokom njenog prvog govora sa govornice parlamenta.
Australija je prva zemlja koja je koristila novčanice od polimera, koje je izumio CSIRO, a koji je uveden 1988. godine. U poređenju sa papirnim novčanicama, polimer povećava trajnost i sigurnost te olakšava uključivanje karakteristika koje pomažu ljudima sa oštećenim vidom da prepoznaju novčanicu.
Novu australijsku novčanicu od 50 dolara odlikuje i taktilna karakteristika od četiri povišene izbočine koje pomažu ljudima da je identifikuju. Sve australijske novčanice su različitih veličina i boja iz sličnih razloga.
Australijske novčanice su među najtežim za falsifikovanje u svijetu zbog velikog broja detalja.
(express)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen