Donnerstag, 25. Oktober 2018

Zaustavljeni trenuci: Slike dana


Aurora Borealis, poznata kao Sjeverna, ili Polarna svjetlost, osvjetlila je nebo iznad jugozapadnogdijela Ringstrasse na Islandu. Ringstrasse je cesta duga 1322 kilometra, koja u krug prolazi preko cijelog ostrva Island Polarna svijetlost javlja se u polarnim regionima, podjednako i na sjevernoj i na južnoj polulopti Zemljine kugle.



Na slike ljudi koji plove čamcima po vodama procvjetalim vodenom vegetacijom skoro da smo navikli. U ovom sličaju se radi o trgovcu cvijećem sa Kashmira koji svojim čamcem plovi preko Dal jezera u Srinagaru u Indiji.



Balon sa natpisom “Ne postoji planeta B” ispred termoelektrane u Kerpenu, Nord-Rajnska Vestfalija u Njemačkoj. Balon se mogao vidjeti i prilikom zasjedanja stranke Zelenih (Grüne), koje je ove godine održano u Hambacher šumi, u znak protesta protiv nastavljanja kopanja uglja na dvenom kopu, na uštrb velike šumske površine. Tim povodom organizovani su više dnevni protesti građana i aktivista. Sudskom odlukom, iskopavanje je zabranjeno do daljnjeg, a šuma je barem privremeno spašena od sječe.



Ovogodišnji pobjednici WRC relija Velike Britanija Sebastian Ogier i Julien Ingrassia, obojica iz Francuske, vozili su njihov Ford Fiesta. Između 3. i 10. oktobra morali su savladati različite dionice u ukupnoj dužini od 1.466 kilometara. Ovaj reli vozi se od 1932. godine.



Poplave, potresi, uragani, ovih dana su non stop na udarnim vijestima medija. Na slici se vide stanovnici grada Can Thao u Vijetnamu kako se bore da svojim mopedima pređu preko poplavljene ulice. Jake kišne padavine dovele su do poplava u centralnom i južnom Vijetnamu. Hiljade stanovnika morali su napustiti njihove domove. U međuvremenu se poplava povukla, štete su ostale. I tako do narednih kiša i poplava.



Napuhani kraci velike hobotnice izlaze na sve strane stare fabrike u Philadelphiji, SAD. Ovo jedinstveno umjetničko djelo stvorili su britanski umjetnici Pedro Esterellas i Fithy Luker. Zgrada fabrike se inače nalazi na jednom starom napuštenom mornaričkom terenu.



Dva vojna aviona tipa Tiger F-5 na letu, prilikom aero mitinga Švicarskog ratnog vazduhoplovstva
u Meringenu (Švicarska). Ovi avioni su letjeli uporedo sa modernim avionima F/A – 18. Preostali
avioni iz serije Tiger F-5 trebali bi zbog starosti do kraja ove godine otići u penziju. Švicarsko ratno
vazduhoplovstvo održalo je ovogodišnji aeromiting, preletom preko Axalpa, uz prisustvo skoro 8
hiljada ljubitelja letenja.
(web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen