Mittwoch, 10. Oktober 2018

Sasvim neobična žetva








U njemačkoj pokrajini Sachsen, ovih dana je obavljena jedna veoma neobična žetva. Ogromna mašina za košenje obavila je na jednom polju žetvu kanabisa.
Radi se o medicinskom kanabisu, koji je prispio za žetvu, a kompletan usjev je vlasništvo firme Mariaplant, koja je kćerka-firma kanadskog proizvođača Maricanna.
Žetva je obavljena sa u ovu svrhu posebno napravljenom mašinom. Firma Mariaplant je u ovoj pokrajini posijala kanabis na oko 170 hektara poljoprivredne površine.
Od ovih, do 5 metara visokih stabljika, u vrijeme rasta i sazrijevanja, prvo se koriste samo vrhovi cvijetova. Od osušene i presovane mase dobija se supstanca Cannabidiol (CBD) i prodaje kao prhrambeni proizvod u obliku kapsula.
Kako firma tvrdi, ovdje se radi o prvoj žetvi kanabisa, koji je predviđen za potrošače u Njemačkoj.
Požnjeveni kanabis se prerađuje u novoizgrađenom sjedištu firme u samoj blizini polja.
Kanabisove biljke su poseban izazov za tehniku žetve. Mariplant koristi metode poznate iz žetve kukuruza, koje su prilagođene zahtjevima ove vlaknaste biljke.
Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Njemačkoj je odobrena u martu 2017. godine. Pacijenti ne trebaju posebno odobrenje za kupovinu i posjedovanje, a materijal dobijaju sasvim regularno, uz pomoć recepta od ljekara.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen