Freitag, 26. Oktober 2018

Treskavica – Novi mostarski toponim


Mostar, Titova ulica prema sjeveru

U Mostaru već odavno postoje toponimi: Lepa Brana, Bejrut, Mostarka, Uglovnica, Neboder, DUM i još dosta tome sličnih, kojima se tačno označava određeni objekat ili mjesto u gradu, i ni kome iz Mostara ne treba obašnjavati gdje se to nalazi, a manje više, kad neko pita gdje se nešto nalazi, u Mostaru nikad niko i ne pita za ulicu i broj, nego za neki detalj, ili neki ovakav naziv, koji je u Mostaru svakome poznat.

Odnedavno se u Mostaru koristi još jedan toponim, pod nazivom „Treskavica“ i onaj koji ga je prvi izgovorio, kao da ga je uzeo iz usta hiljada drugih Mostaraca. Naime, još od vremena početka izgradnje kolektora za gradsku kanalizaciju, manje vše, sve glavne ulice sa obe strane Neretve su doživjele duboke kopove, polaganje cijevi, zasipanje, i na kraju asvaltiranje. Na nekim mjestima se javila potreba da se zbog iste stvari ulice ponovo prokopavaju, a radovi do gornjeg sloja sa asvaltom, manje više rađeni su sa hiljadu i jednim nedostatkom. Nekada su se o ovome problemu brinuli nadležni organi, vjerovatno se brinu i danas.
Ulica Maršala Tita, od novosagrađene pasarele u Zaliku, odnosno, kojih dvadesetak metara naviše, od kružnog toka na istoj ulici, pa sve do autobuske stanice doživjela je upravo ovo o čemu smo gore pisali. Ne zna se ni broj koliko puta se asvalt polagao, ponekad je trajao samo do jačih kiša ili leda, pa onda su slijedila nova kopanja i uzduž i poprijeko. Većina vozača, ako ikako može, izbjegava ovaj dio Glavne ulice sa sjevernog ulaza u grad, jer se na ovoj dionici malo dužoj od jednog kilometra, auto zatrese i zaljulja barem hiljadu puta, znači skoro sa svakom metru ulice.
I onda je nekome izletjelo, namjerno ili nenamjerno: Treskavica.
Ovih dana, skoro pa udarna vijest, na svim mostarsklim medijima je bila da se konačno kreće sa uređenjem ovoga dijela ulice.
Nadamo se da će ulica biti urađena po struci, zanatu i propisima. Nadamo se da će nestati i gore rečenog toponima.
Ali eto, da zabilježimo ono što je svojstveno samo Mostaru i Mostarcima.

Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen