Montag, 29. Oktober 2018

Svijet i u svijetu svašta: Slike dana


U južnoj Francuskoj, prethodnih dana su padale jake kiše i tom prilikom je došlo do velikih poplava. Samo za jednu noć, na tlo je palo više vode nego u prethodna tri mjeseca zajedno. Preko noći su mnoge rijeke dostigle vodostaje kakvi nisu zabilježeni stotinama godina unazad. Najmanje jedanaest ljudi je stradalo, a o kakvoj snazi vodene stihije se radilo, pokazuje slika automobila koga je voda jednostavno ponijela odnekle i prikovala uz zid šetališta.


U nekim krajevima, sezona ribolova tek sad počinje, kao što je slučaj na Rosenberg Weiheru u Trebonu u Češkoj. Na početku tradicionalnog lova na šarane, svake godine se okupi na desetine hiljada posjetilaca. Rosenberg Weiher pokriva površinu od oko 500 hektara, te se zbog toga često naziva i morem. Na slici, ribari naoružani tradicionalnim priborom za lov, gaze preko vode i tjeraju ribu ka mrežama.


Kad se jedna kanu trka završi brbom prsa u prsa, onda nije čudo što se pobjednik Bakhradin, iz Kazahstana, nakon trke osjećao potpuno iscrpljen. Sve ovo se dešavalo na Olimpijskim igrama za mlade, koje su održane u Buenos Airesu u Argentini. U ukupno 28 disciplina takmičili su se mlade atlete iz čitavog svijeta.


Još jednom na Hawaje, gdje se u Kaliua Kona održalo Ironman Svjetsko prvenstvo u triatlonu. Takmičari su prvo preplivali 3,86 km dugu stazu, zatim vozili biciklo 180,2 km, i na kraju pretrčali pravu maratonsku stazu u dužini 42,2 kilometra. Ironman na Hawajima se računa najtežim sportskim takmičenjem na svijetu.


Interesantnu formaciju su zauzeli kajaci na rijeci Jiangjie u Wengu, jednom mjestu u južnokineskoj provinciji Guizhou.

Darth Vader i Yoda kao baloni, na Internacionalnom susretu balona na topli vazduh u Albuerque SAD. Stotine balona u svim mogućim bojama i formama popeli su se prema nebu, na zadovoljstvo mnogobrojnih gledalaca.


Kanadska zastava je odjednom dobila neki drugi oblik lista, koji inače krasi zastavu ove zemlje. Umjesto lista topole na zastavi se našao list kanabisa, a na ovaj način je proslavljena legalizacija marihuane u ovoj zemlji.
(web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen