Donnerstag, 11. Oktober 2018

Svijet se guši u plastičnom otpaduMeđunarodna organizacija Greenpeace objavila je da su proizvođači pića Coca-Cola, PepsiCo i Nestle najveći proizvođači plastičnog otpada u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju Greenpeacea objavljenom u utorak navodi se da je ova organizacija u saradnji s pokretom “Break Free From Plastic” organizirala 239 akcija čišćenja plastike u 42 države u svijetu, što je rezultiralo prikupljanjem 187 hiljada komada plastike.
Navodi se da je cilj akcije bio pokazati javnosti u kojoj mjeri velike korporacije i svjetske kompanije pridonose zagađenju okoline.
U izvještaju se ističe da je najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, Coca Cola, ujedno i najveći proizvođač otpada, a plastični otpad poznatog brenda pronađen je u 40 od 42 države.
“Kontrole brendova nude neoborivi dokaz uloge korporacija u jačanju globalnog zagađenja”, kazao je Von Hernandez, koordinator pokreta Break Free From Plastic.
Najčešći pronađeni tip plastičnog otpada bio je polistiren i nalazi se u ambalaži šoljica za kafu, a slijedi ga PET koji se koristi u proizvodnji flaša.
(energis)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen