Samstag, 20. Oktober 2018

Taj čudesni svijet: Slike dana



Jederilice pred obalama Saint Tropeza u Francuskoj. Stotine ovakvih plovila učestvuje svake godine u ovo doba na regati „Les Voiles de Saint Tropez“.



Veo od magle pokriva dolinu Amberley u South Downs nacionalnom parku na jugu Engleske. South Downs su brežuljkasti krečnjački predjeli u grofovijama East Sussex, West Sussex i Hampshire, sa skoro spektakularnim formacijama stijena.



Slika sa ostrva Sulawesi u Indoneziji ne nedostaje, svakodnevno se pojavljuju nove, sa slikama užasa koje je ostavio cunami, kojeg su slijedili zemljotresi i izbijanje vulkana. U mjestu Donggala cunami je prvo istjerao , a zatim na kopnu ostavio jedan veliki brod. Podaci o nastradalim se kreću blizu 2 hiljade, a broj nestalih se procjenjuje na oko 5 hiljada.



Regrutacija Indiji. Oficir mjeri opseg grudi jednog kandidata za armiju. Prema nekim pokazateljima armija Indije je trenutno treća vojna sila na svijetu.



Dvojica glumaca uz pomoć sajli pokreću divovsku uličnu lutku koja visi na jednom kranu. Performans francuskog uličnog teatra Royal de Luxe odvija se na ulicama Liverpoola. Članovi ovog teatra, zajedno sa njihovim divovskim lutkama, već skoro 30 godina svoje predstave izvode u velikim gradovima širom svijeta.



Nakon zemljotresa koji je prethodnih dana zahvatio otočje Haitija jedna časna sestra spašava preostale stolice iz ruševina. Potres je samo dva dana prije dostigao 5,9 stepeni po Richterovoj skali, pri čemu je 15 ljudi izgubilo život.



Članovi tima „Colla Vella dels Xiquets de Valls“ pobijedili sa sa njihovim živim tornjem na 27. takmičenju „Castell“ u Taragoni. Ljudski tornjevi u Kataloniji postavljaju se samo u posebnim prigodama. Na takmičenju različite grupe pokušavaju da naprave veći toranj od protivnika, uz prisustvo i boderenje velikog broja posjetilaca.
(web)

Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen