Samstag, 13. Oktober 2018

Taj čudesni svijet: Slike dana


Sedamnaestogodišnjak Anker Olsen Frantzen iz Norveške je prilikom surfanja prošao tačno ispod duginog luka. Na sjeveru Norveške, svake godine se u ovo doba održava svjetsko prvenstvo u surfanju. A da li se kod Olsena išta promijenilo nakon što je prošao ispod duge, nigdje ništa nije objavljeno.

Jedna dron koreografija u obliku vage višđena je ovih dana na obalama Majne u Frankfurtu. Spwktakularni svjetlosni show sa laserima i dronovima odžan je povodom otvaranja Starog grada u Frankfurtu, a bilo je prisutno preko 100 hiljada posjetilaca.

Dolina Dunava ispod brda Bussen u Baden Wurtembergu u Njemačkoj, sa poznatom Wallfahrt crkvom, u jutarnjoj magli obasjana prvim zrakama sunca, ponudila je nesvakidašnji vizuelni ugođaj.

Bernardette Szos iz Rumunije spremna da vrati lopticu ka Wu Yue iz SAD. Na kraju je Rumunija bila pobjednik Svjetskog kupa u stonom tenisu, koji je održan u Chengdou u Kini.

U isto vrijeme, održan je Surfcity Surfdog Competition u Kaliforniji, takmičenje pasa u surfanju, gdje su četvoronošci pokazali svoje znanje i mogućnosti.

Još jedno neobično takmičenje održano je prethodnih dana u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije. U toku trodnevnog internacionanog takmičenja „Championship of Xtreme Skydive“, ukupno 148 skakača iz 17 zemalja skakalo je sa 421 metar visokog KL Towera, sedme po redu najviše zgrade na svijetu. Četiri do šest sekundi traje slobodni pad, prije nego što se skakačima otvori padobran, kojim sigurno doskoče na zemlju. To vrijeme je dovoljno da skakači pokažu najraznovrsnije figure tokom leta.

A u Indiji, tamošnji đaci, sa brkovima i obrijanom glavom, u odgovarajućoj odjeći slave Mahatma Gandhija. Širom zemlje, 2. oktobra, održavaju se raznovrsne manifestacije povodom rođendana idola ljudi iz Indije.

Još malo na moru. Španac Victor Fernandez skače na takmičenju Waveverdinga, tokom Svjetskog kupa surfera na vjetru, održanom ispred obala ostrva Sylt u Njemačkoj. Ukupan fond nagrada je bio 135 hiljada eura.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen