Samstag, 6. Oktober 2018

Taj čudesni svijet: Slike dana


Ono što na prvi pogled izgleda kao tablete koje plivaju na vodi, u stvari su velike metalne flaše za propan gas, koje plivaju, nakon poplave područjem Sjeverne Karoline u SAD. Nakon prestanka jakih kišnih padavina, koje su proteklih dana bile uzrokovane uraganom Florence, stanovnici se vraćaju da čiste i pospremaju oko svojih kuća.

Bijela medvjedica po imenu Noria pliva u bazenu u zoološkom vrtu u Rostocku, Njemačka. Iako je proteklo tek 11 mjeseci od kako je položen kamen temeljac za izgradnju njihovog novog smještaja, bijeli medvjedi, pingvini i društvo, već uveseljavaju i zabavljaju posjetioce.

Sa oktobrom u Bayernu, i čitavoj Njemačkoj, dolazi vrijeme Oktobarfesta, za koji se smatra da je naveći narodni praznik na svijetu. Na Theresiawiese u Munchenu, otvoren je veliki zabavni park, a računa se da tokom festa ovuda prođe više od 6 miliona posjetilaca.

Na Tempelhofer Feldu, u blizini Berlina, na nebu su se pojavila tri zmaja velikih dimanzija. Skoro 50 metara duge konstrukcije, nošene vjetrom lebde iznad polja. Sve ovo se dešava tokom 7. Festivala velikih zmajeva. Što kažu, svijet, i u svijetu svašta.

Na drugom kraju svijeta, na Arrowhead stadionu u Kansas Cityju, Missouri, SAD,  odigran je susret NFL u kome su snage odmjerili Kansas City Chiefs i San Francisco 49ers. Od početka septembra, fudbalski timovi iz SAD bore se za ulazak u Super Bowl, koji će biti odigran u Atlanti, u februaru sljedeće godine.

Jedna studentkinja sa zastavom duginih boja učestvuje na „Pride March“ jednog koledža iz New Delhija u Indiji. Prethodnih dana je Vrhovni sud Indije oborio jedan paragraf, koji je bio na snazi još od kolonijalnih vremena: Od sada, seks među homoseksualcima više nije kažnjivo djelo.

Organizacija za zaštitu okoline Greenpeace organizovala je proteste protiv Termoelektrane Nideraussem, u NRW, Njemačka, kao i protiv energetske politike firme RWE. Inače je ova termoelektrana druga po veličini u Njemačkoj.

Radnici u Indiji odmaraju na svojim dvokolicama tokom dvanaestosatnog štrajka „Bangla Bandh“, koga je organizovala partija Bhartiya, kao protest protiv ubistva dvojice studenata iz Kalkute, koji su navodno živote izgubili od policijskih hitaca.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen