Mittwoch, 7. Oktober 2015

Sitan znamen: Česma Ahmed-efendije


Česma se nalazila u dvorištu zgrade opštine u Telčevoj ulici
Džinovina je dobila ime po Džinovića hanu, svratištu i odmorištu koji se nalazio sve do 1896. godine na mjestu omeđenom Glavnom i Srednjom ulicom, te ulicama Telčevom i Hanskom (danas Šerifa Burića).
Bio je to najveći mostarski han za vrijeme Osmanskog carstva, a koji se sastojao od hanske zgrade, pomoćnih štala i velike prostrane avlije. U toj avliji je postojala česma Ahmed-efendije, koju je posjetio još i Evlija Čelebija 1664. godine. Vodu je dobijala s izvora Djevojačka voda kod Zalika, a otud je dovedena vodovodom, koga je izgradio Ibrahim-efendija Roznamedžija.
Cijeli blok bivšeg hana Džinovina sa zgradama i zemljištem je kupio Mujaga Komadina 1898. godine i na temeljima hana 1900. godine podigao impozantnu građevinu – tzv. zgradu Divizije (u kojoj su kasnije bili ZE-MA, odnosno NA-MA, a kasnije i Učiteljska škola, pa opština Mostar).
Česma u dvorištu je bila u funkciji sve do 1970.ih godina, kada je stavljena van upotrebe. Voda iz te nje bila je hladnija najmanje 7 – 8 sepeni od one koja se koristila u samoj zgradi, a koja je koristila novi vodovod s Radobolje. Česma s postoljem ugrađena u zapadni zid i dalje stoji na istom mjestu zapuštena i zarasla u korov kao i sama zgrada.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen